Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (S2)

Sylabus przedmiotu Wybrane zagadnienia z ogrodnictwa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Architektura krajobrazu
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier architekt krajobrazu
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk technicznych, studiów inżynierskich, sztuki
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wybrane zagadnienia z ogrodnictwa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 45 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu biologii, fizjologii i rozmnażania roślin.
W-2Znajomość podstawowych grup i gatunków roślin ozdobnych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z systematyką roślin warzywnych i sadowniczych, ich podziałem na grupy użytkowe, budową roślin i części jadalnych.
C-2Zapoznanie studenta z wymaganiami glebowymi i klimatycznymi poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych, doborem odmian do upraw amatorskich, sposobami pielęgnacji.
C-3Zaznajomienie z procesami fizjologicznycmi zachodzącymi w roślinach bezpośrednio po zbiorze, jak i w wazonie.
C-4Zaznajomienie z dostępnymi substancjami chemicznymi i metodami przedłużającymi trwałość roślin ozdobnych.
C-5Zapoznanie studenta z obrotem i przechowywaniem roślin ozdobnych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Systematyka, budowa roślin i owoców roślin sadowniczych. Wymagania glebowe i klimatyczne. Omówienie cech ( siła wzrostu, odporność na choroby, wrażliwość na mróz, wielkość owoców i ich wygląd ) wybranych gatunków i odmian roślin sadowniczych.10
T-W-2Sposoby formowania poszczególnych gatunków, terminy kwitnienia i uzyskania dojrzałości owoców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych.5
T-W-3Ogólna uprawa roślin warzywnych – znaczenie gospodarcze i wartość biologiczna, części jadalne poszczególnych wymagania klimatyczne i glebowe, gatunków, rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, uprawy współrzędne, przedplonowe i poplonowe, przyspieszona uprawa warzyw, zbiór i przechowywanie.5
T-W-4Charakterystyka poszczególnych grup warzyw – wymagania uprawowe, termin uprawy, dobór metod uprawy, specyficzne zabiegi pielęgnacyjne.10
T-W-5Ogólna charakterystyka procesów starzenia się roślin. Starzenie się kwiatów i zieleni ciętej. Rola regulatorów wzrostu w procesach starzenia się kwiatów i zieleni ciętej i zapobieganie temu procesowi. Woda - wpływ jakości i składu chemicznego na trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych. Zależność trwałości kwiatów ciętych od warunków panujących przed zbiorem. Charakterystyka preparatów służących do otwierania pąków, kondycjonowania, przedłużania trwałości kwiatów i zieleni ciętej. Utrwalanie materiału roślinnego. Przedłużanie trwałości - zalecenia i informacje szczegółowe dla wybranych gatunków roślin ozdobnych.10
T-W-6Organizacja i funkcjonowanie rynków hurtowych roślin ozdobnych w Polsce i na świecie. Zbiór, przechowywanie i transport roślin ozdobnych.5
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Konsultacje związane z tematyką wykładów.15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu.10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu i udział w zaliczeniu.20
A-W-4uczestnictwo w zajęciach45
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C05_W01
Student zna ogólne zasady uprawy roślin warzywnych i sadowniczych –wymagania klimatyczne i glebowe, sposoby rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, zasady uprawy współrzędnej oraz przyspieszonej uprawy warzyw, uprawy przedplonowe i poplonowe, zasady zbioru i przechowywania owoców i warzyw.
AK_2A_W05R2A_W05, R2A_W07, T2A_W04, T2A_W05InzA2_W05C-2T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2
AK_2A_C05_W03
Zna metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych stosowanych w dekoracji wnętrz.
AK_2A_W06R2A_W05C-3, C-4, C-5T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C05_U01
Student prawidłowo dobiera metody i terminy uprawy oraz specyficzne zabiegi pielęgnacyjne w uprawie poszczególnych gatunków roślin warzywnych.
AK_2A_U03R2A_U06InzA2_U06C-2T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2
AK_2A_C05_U02
Umie zastosować metody formowania drzew i kkrzewów owocowych w zależności od gatunku i odmiany.
AK_2A_U03R2A_U06InzA2_U06C-2T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C05_K01
Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin ogrodniczych w diecie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości biologicznej oraz wpływu na jakość życia i środowisko naturalne.
AK_2A_K04R2A_K06, T2A_K02InzA2_K01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_2A_C05_W01
Student zna ogólne zasady uprawy roślin warzywnych i sadowniczych –wymagania klimatyczne i glebowe, sposoby rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, zasady uprawy współrzędnej oraz przyspieszonej uprawy warzyw, uprawy przedplonowe i poplonowe, zasady zbioru i przechowywania owoców i warzyw.
2,0Student nie opanował tematyki w sposób zadowalający.
3,0Student ma ogólną wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych.
3,5Student ma wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych - zna podstawowe czynniki warunkujące wzrost i plonowanie warzyw i roślin sadowniczych.
4,0Student ma wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych - zna podstawowe czynniki warunkujące wzrost i plonowanie warzyw i roślin sadowniczych, zna podstawowe zasady zbioru i przechowywania warzyw i owoców.
4,5Student ma wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych - zna podstawowe czynniki warunkujące wzrost i plonowanie warzyw i roślin sadowniczych, zna podstawowe zasady zbioru i przechowywania warzyw i owoców, potrafi określić wymagania jakościowe.
5,0Student ma wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych - zna podstawowe czynniki warunkujące wzrost i plonowanie warzyw i roślin sadowniczych, zna podstawowe zasady zbioru i przechowywania warzyw i owoców, potrafi określić wymagania jakościowe. Jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu, studiuje literaturę uzupełniającą.
AK_2A_C05_W03
Zna metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych stosowanych w dekoracji wnętrz.
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student zna wybrane metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
3,5Student zna podstawowe metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
4,0Student zna dobrze metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
4,5Student zna bardzo dobrze metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
5,0Student zna bardzo dobrze metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych. Zgłębił posiadaną wiedzę studiując fachową literaturę uzupełniającą.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_2A_C05_U01
Student prawidłowo dobiera metody i terminy uprawy oraz specyficzne zabiegi pielęgnacyjne w uprawie poszczególnych gatunków roślin warzywnych.
2,0Student nie posiada wymaganej umiejętności.
3,0Student dobiera wybrane metody i terminy uprawy warzyw oraz określa niektóre zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
3,5Student dobiera metody i terminy uprawy podstawowych gatunków warzyw oraz określa podstawowe zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
4,0Student dobiera metody i terminy uprawy większości omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
4,5Student dobiera metody i terminy uprawy omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
5,0Student dobiera prawidłowo metody i terminy uprawy omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie. Jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu i studiuje literaturę uzupełniającą związaną z tematyką przedmiotu.
AK_2A_C05_U02
Umie zastosować metody formowania drzew i kkrzewów owocowych w zależności od gatunku i odmiany.
2,0Student nie potrafi dobrać metod formowania do gatunku i odmiany rośliny sadowniczej.
3,0Student potrafi zastosować metody formowania wybranych gatunków roślin sadowniczych.
3,5Student potrafi zastosować metody formowania podstawowych gatunków roślin sadowniczych.
4,0Student potrafi zastosować metody formowania większości omawianych gatunków roślin sadowniczych.
4,5Student potrafi zastosować metody formowania i omawianych gatunków i odmian roślin sadowniczych.
5,0Student potrafi zastosować metody formowania i omawianych gatunków i odmian roślin sadowniczych. Jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_2A_C05_K01
Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin ogrodniczych w diecie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości biologicznej oraz wpływu na jakość życia i środowisko naturalne.
2,0Student nie jest zainteresowany tematyka przedmiotu.
3,0Student bierze bierny udział w zajeciach, nie uczestniczy w dyskusji, jest mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej.
3,5Student sporadycznie włacza sie do dyskusji, mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej.
4,0Student włacza sie do dyskusji dydaktycznej, jest zainteresowany tematyka przedmiotu.
4,5Student czesto włacza sie do dyskusji dydaktycznej, jest zywo zainteresowany tematyka przedmiotu.
5,0Student bardzo czesto włacza sie do dyskusji dydaktycznej, jest zywo zainteresowany tematyka przedmiotu, wykazuje duzą kreatywność.

Literatura podstawowa

  1. Łukaszewska A., Trwałość materiału kwiaciarskiego, SGGW-AR, Warszawa, 1987
  2. Rudnicki R., Nowak J., Jak przedłużyć trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych, PHU Mutual Benefis, Skierniewice, 1992
  3. Orłowski M., Polowa uprawa warzyw., Brasica, Szczecin, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Karczmarczyk S., Agrotechnika roślin uprawnych., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 2005

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Systematyka, budowa roślin i owoców roślin sadowniczych. Wymagania glebowe i klimatyczne. Omówienie cech ( siła wzrostu, odporność na choroby, wrażliwość na mróz, wielkość owoców i ich wygląd ) wybranych gatunków i odmian roślin sadowniczych.10
T-W-2Sposoby formowania poszczególnych gatunków, terminy kwitnienia i uzyskania dojrzałości owoców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych.5
T-W-3Ogólna uprawa roślin warzywnych – znaczenie gospodarcze i wartość biologiczna, części jadalne poszczególnych wymagania klimatyczne i glebowe, gatunków, rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, uprawy współrzędne, przedplonowe i poplonowe, przyspieszona uprawa warzyw, zbiór i przechowywanie.5
T-W-4Charakterystyka poszczególnych grup warzyw – wymagania uprawowe, termin uprawy, dobór metod uprawy, specyficzne zabiegi pielęgnacyjne.10
T-W-5Ogólna charakterystyka procesów starzenia się roślin. Starzenie się kwiatów i zieleni ciętej. Rola regulatorów wzrostu w procesach starzenia się kwiatów i zieleni ciętej i zapobieganie temu procesowi. Woda - wpływ jakości i składu chemicznego na trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych. Zależność trwałości kwiatów ciętych od warunków panujących przed zbiorem. Charakterystyka preparatów służących do otwierania pąków, kondycjonowania, przedłużania trwałości kwiatów i zieleni ciętej. Utrwalanie materiału roślinnego. Przedłużanie trwałości - zalecenia i informacje szczegółowe dla wybranych gatunków roślin ozdobnych.10
T-W-6Organizacja i funkcjonowanie rynków hurtowych roślin ozdobnych w Polsce i na świecie. Zbiór, przechowywanie i transport roślin ozdobnych.5
45

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Konsultacje związane z tematyką wykładów.15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu.10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu i udział w zaliczeniu.20
A-W-4uczestnictwo w zajęciach45
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C05_W01Student zna ogólne zasady uprawy roślin warzywnych i sadowniczych –wymagania klimatyczne i glebowe, sposoby rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, zasady uprawy współrzędnej oraz przyspieszonej uprawy warzyw, uprawy przedplonowe i poplonowe, zasady zbioru i przechowywania owoców i warzyw.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_W05posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie kształtowania krajobrazu i terenów zieleni z elementami projektowania i utrzymywania terenów zieleni oraz upraw ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
T2A_W04ma podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę związaną z wybranymi zagadnieniami z zakresu studiowanego kierunku studiów
T2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z wymaganiami glebowymi i klimatycznymi poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych, doborem odmian do upraw amatorskich, sposobami pielęgnacji.
Treści programoweT-W-3Ogólna uprawa roślin warzywnych – znaczenie gospodarcze i wartość biologiczna, części jadalne poszczególnych wymagania klimatyczne i glebowe, gatunków, rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, uprawy współrzędne, przedplonowe i poplonowe, przyspieszona uprawa warzyw, zbiór i przechowywanie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w sposób zadowalający.
3,0Student ma ogólną wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych.
3,5Student ma wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych - zna podstawowe czynniki warunkujące wzrost i plonowanie warzyw i roślin sadowniczych.
4,0Student ma wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych - zna podstawowe czynniki warunkujące wzrost i plonowanie warzyw i roślin sadowniczych, zna podstawowe zasady zbioru i przechowywania warzyw i owoców.
4,5Student ma wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych - zna podstawowe czynniki warunkujące wzrost i plonowanie warzyw i roślin sadowniczych, zna podstawowe zasady zbioru i przechowywania warzyw i owoców, potrafi określić wymagania jakościowe.
5,0Student ma wiedzę odnośnie zasad uprawy roślin warzywnych i sadowniczych - zna podstawowe czynniki warunkujące wzrost i plonowanie warzyw i roślin sadowniczych, zna podstawowe zasady zbioru i przechowywania warzyw i owoców, potrafi określić wymagania jakościowe. Jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu, studiuje literaturę uzupełniającą.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C05_W03Zna metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych stosowanych w dekoracji wnętrz.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_W06ma rozszerzoną wiedzę z zakresu znajomości i uprawy roślin oraz ich doboru i wykorzystania w dekoracji wnętrz i w terenach zieleni
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-3Zaznajomienie z procesami fizjologicznycmi zachodzącymi w roślinach bezpośrednio po zbiorze, jak i w wazonie.
C-4Zaznajomienie z dostępnymi substancjami chemicznymi i metodami przedłużającymi trwałość roślin ozdobnych.
C-5Zapoznanie studenta z obrotem i przechowywaniem roślin ozdobnych.
Treści programoweT-W-5Ogólna charakterystyka procesów starzenia się roślin. Starzenie się kwiatów i zieleni ciętej. Rola regulatorów wzrostu w procesach starzenia się kwiatów i zieleni ciętej i zapobieganie temu procesowi. Woda - wpływ jakości i składu chemicznego na trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych. Zależność trwałości kwiatów ciętych od warunków panujących przed zbiorem. Charakterystyka preparatów służących do otwierania pąków, kondycjonowania, przedłużania trwałości kwiatów i zieleni ciętej. Utrwalanie materiału roślinnego. Przedłużanie trwałości - zalecenia i informacje szczegółowe dla wybranych gatunków roślin ozdobnych.
T-W-6Organizacja i funkcjonowanie rynków hurtowych roślin ozdobnych w Polsce i na świecie. Zbiór, przechowywanie i transport roślin ozdobnych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student zna wybrane metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
3,5Student zna podstawowe metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
4,0Student zna dobrze metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
4,5Student zna bardzo dobrze metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
5,0Student zna bardzo dobrze metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych. Zgłębił posiadaną wiedzę studiując fachową literaturę uzupełniającą.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C05_U01Student prawidłowo dobiera metody i terminy uprawy oraz specyficzne zabiegi pielęgnacyjne w uprawie poszczególnych gatunków roślin warzywnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_U03posiada pogłębioną umiejętność prawidłowego doboru roślin do dekoracji wnętrz oraz urządzania terenów zieleni, a także doboru odpowiednich technologii i urządzeń do ich pielęgnacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z wymaganiami glebowymi i klimatycznymi poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych, doborem odmian do upraw amatorskich, sposobami pielęgnacji.
Treści programoweT-W-4Charakterystyka poszczególnych grup warzyw – wymagania uprawowe, termin uprawy, dobór metod uprawy, specyficzne zabiegi pielęgnacyjne.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wymaganej umiejętności.
3,0Student dobiera wybrane metody i terminy uprawy warzyw oraz określa niektóre zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
3,5Student dobiera metody i terminy uprawy podstawowych gatunków warzyw oraz określa podstawowe zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
4,0Student dobiera metody i terminy uprawy większości omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
4,5Student dobiera metody i terminy uprawy omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
5,0Student dobiera prawidłowo metody i terminy uprawy omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie. Jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu i studiuje literaturę uzupełniającą związaną z tematyką przedmiotu.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C05_U02Umie zastosować metody formowania drzew i kkrzewów owocowych w zależności od gatunku i odmiany.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_U03posiada pogłębioną umiejętność prawidłowego doboru roślin do dekoracji wnętrz oraz urządzania terenów zieleni, a także doboru odpowiednich technologii i urządzeń do ich pielęgnacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z wymaganiami glebowymi i klimatycznymi poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych, doborem odmian do upraw amatorskich, sposobami pielęgnacji.
Treści programoweT-W-2Sposoby formowania poszczególnych gatunków, terminy kwitnienia i uzyskania dojrzałości owoców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi dobrać metod formowania do gatunku i odmiany rośliny sadowniczej.
3,0Student potrafi zastosować metody formowania wybranych gatunków roślin sadowniczych.
3,5Student potrafi zastosować metody formowania podstawowych gatunków roślin sadowniczych.
4,0Student potrafi zastosować metody formowania większości omawianych gatunków roślin sadowniczych.
4,5Student potrafi zastosować metody formowania i omawianych gatunków i odmian roślin sadowniczych.
5,0Student potrafi zastosować metody formowania i omawianych gatunków i odmian roślin sadowniczych. Jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C05_K01Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin ogrodniczych w diecie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości biologicznej oraz wpływu na jakość życia i środowisko naturalne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_K04ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie kształtowania krajobrazu z uwzględnieniem jej wpływu na środowisko
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
T2A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z systematyką roślin warzywnych i sadowniczych, ich podziałem na grupy użytkowe, budową roślin i części jadalnych.
Treści programoweT-W-1Systematyka, budowa roślin i owoców roślin sadowniczych. Wymagania glebowe i klimatyczne. Omówienie cech ( siła wzrostu, odporność na choroby, wrażliwość na mróz, wielkość owoców i ich wygląd ) wybranych gatunków i odmian roślin sadowniczych.
T-W-2Sposoby formowania poszczególnych gatunków, terminy kwitnienia i uzyskania dojrzałości owoców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych.
T-W-3Ogólna uprawa roślin warzywnych – znaczenie gospodarcze i wartość biologiczna, części jadalne poszczególnych wymagania klimatyczne i glebowe, gatunków, rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, uprawy współrzędne, przedplonowe i poplonowe, przyspieszona uprawa warzyw, zbiór i przechowywanie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest zainteresowany tematyka przedmiotu.
3,0Student bierze bierny udział w zajeciach, nie uczestniczy w dyskusji, jest mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej.
3,5Student sporadycznie włacza sie do dyskusji, mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej.
4,0Student włacza sie do dyskusji dydaktycznej, jest zainteresowany tematyka przedmiotu.
4,5Student czesto włacza sie do dyskusji dydaktycznej, jest zywo zainteresowany tematyka przedmiotu.
5,0Student bardzo czesto włacza sie do dyskusji dydaktycznej, jest zywo zainteresowany tematyka przedmiotu, wykazuje duzą kreatywność.