Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (S1)
Sylabus przedmiotu Pojemnikowa uprawa ziół:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Architektura krajobrazu | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier architekt krajobrazu | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk technicznych, studiów inżynierskich, sztuki | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Pojemnikowa uprawa ziół | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość biologii roślin, ich wymagań siedliskowych, podstawowych zasad uprawy i rozmażania roślin ogrodniczych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym. |
C-2 | Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym. | 2 |
T-W-2 | Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp. | 4 |
T-W-3 | Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych. | 4 |
T-W-4 | Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne. | 2 |
T-W-5 | Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne). | 2 |
T-W-6 | Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych. | 2 |
T-W-7 | Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby. | 4 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | konsultacje związane z tematyką zajęć. | 5 |
A-W-3 | studiowanie nowości z zakresu literatury przedmiotu | 5 |
A-W-4 | przygotowanie do sprawdzianów i dyskusji dydaktycznej | 10 |
A-W-5 | przygotowanie prezentcji związanej z tematyką przedmiotu | 10 |
A-W-6 | przygotowanie projektu uprawy ziół w pojemnikach | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny |
M-2 | Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny |
M-4 | Metody praktyczne - pokaz, projekt |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena projektu |
S-3 | Ocena podsumowująca: ocena prezentacji |
S-4 | Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AK_1A_O12.2_W01 Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb. | AK_1A_W08, AK_1A_W09 | R1A_W05 | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
AK_1A_O12.2_W02 Ma wiedzę na temat wymagań uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych. | AK_1A_W21 | R1A_W06 | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-6 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AK_1A_O12.2_U01 Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogród, mieszkanie) i wymagań odbiorcy. | AK_1A_U12, AK_1A_U13 | R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, T1A_U09, T1A_U11 | InzA_U02 | C-1, C-2 | T-W-5, T-W-7, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AK_1A_O12.2_K01 Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetencji zawodowych pozwalających na właściwą komunikację z klientem.. | AK_1A_K09, AK_1A_K11 | A1_K03, A1_K05, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K06, T1A_K02, T1A_K04 | InzA_K01 | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AK_1A_O12.2_W01 Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb. | 2,0 | Student nie opanował wymaganej wiedzy w sposób zadowalający. |
3,0 | Student zna podstawy doboru roślin do uprawy pojemnikowej. | |
3,5 | Student zna podstawy doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponuje podstawowe zestawy. | |
4,0 | Sdudent zna dobrze podstawy doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej. Kompnuje wybrane zestawy w zależności od potrzeb. | |
4,5 | Student bardzo dobrze opanował zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej. Komponuje ciekawe zestawy dostosowane do konkretnych potrzeb. | |
5,0 | Student doskonale opanował zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponuje zestawy według własnego pomysłu, jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu. | |
AK_1A_O12.2_W02 Ma wiedzę na temat wymagań uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych. | 2,0 | Student nie opanował wymaganej wiedzy w stopniu zadowalającym. |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych ziół w pojemnikach, doboru pojemników itp. | |
3,5 | Student zna wymagania ziół w uprawie pojemnokowej, zwłaściwie dobiera pojemniki, podłoże itp. | |
4,0 | Student dobrze zna wymagania ziół w uprawie pojemnikowej, wykazuje własną inicjatywę w doborze pojemników dostosowując je do poszczególnych gatunków i miejsca uprawy. | |
4,5 | Student bardzo dobrze zna wymagania ziół w uprawie pojemnikowej, wykazuje dużą inicjatywę w doborze pojemników dostosowanych do poszczególnych gatunków i miejsca uprawy. | |
5,0 | Student doskonale opanował wiedzę na temat wymagań ziół w uprawie pojemnikowej, doboru podłoża, pojemników itp., jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AK_1A_O12.2_U01 Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogród, mieszkanie) i wymagań odbiorcy. | 2,0 | Student nie potrafi uprawy ziół w pojemnikach. |
3,0 | Student wykonuje projekt z zastosowaniem podstawowego zestawu ziół. | |
3,5 | Student wykonuje projekt z wykorzystaniem większości omawainych gatunków. | |
4,0 | Student wykonuje projekt z wykorzystaniem omawianych gatunków ziół z przeznaczeniem do róznego typu miejsc. | |
4,5 | Student wykonuje projekt wykorzystując ciekawe zestawy o róznym przeznaczeniu. | |
5,0 | Student przy projektowaniu wykazuje się dużą kreatywnością w doborze zestawu roślin, pojemniow uwzględniając przy tym szczególne wymagania odbiorcy. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AK_1A_O12.2_K01 Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetencji zawodowych pozwalających na właściwą komunikację z klientem.. | 2,0 | Student nie jest zainteresowany tematyką przedmiotu. |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje zbytniego zainteresowania tematyką przedmiotu. | |
3,5 | Student uczestniczy w zajeciach, sporadycznie zajmuje głos w dyskusji. | |
4,0 | Student bierze udział w dyskusji podczas zajęć, wykazuje zainteresowanie tematyką przedmiotu. | |
4,5 | Student bierze aktywny udział w zajęciach, wykazuje duże zainteresowanie tematyką przedmiotu. | |
5,0 | Student jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu, aktywnie uczestniczy w dyskusji dydaktycznej, studiuję uzupełniającą literaturę przedmiotu. |
Literatura podstawowa
- Pojemnikowa uprawa ziół., Delta, Warszawa, 2006
- Tremal F. X., Zioła z ogrodu i balkonu., Delta, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- czasopisma: Działkowiec, Hasło ogrodnicze
- e-ogrod.wp.pl