Wydział Elektryczny - Elektrotechnika (S1)
Sylabus przedmiotu Ekonomika zarządzania jakością:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Elektrotechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomika zarządzania jakością | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Elektrotechnologii i Diagnostyki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Bogusław Węgrzyn <Boguslaw.Wegrzyn@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 14 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z zakresu ekonomii, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwa z zakresu szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uzyskanie wiedzy i umiejętności związanych z opracowaniem dokumentacji i wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w optymalizacji kosztów wytwarzania. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami. | 3 |
T-W-2 | Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa. | 4 |
T-W-3 | Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiebiorstwa. | 2 |
T-W-4 | Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie. | 6 |
T-W-5 | Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością. | 3 |
T-W-6 | System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie. Korzyści z wdrozenia SZJ oraz koszty jakości. | 4 |
T-W-7 | Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości. | 3 |
T-W-8 | Opracowanie dokumentacji systemu jakości. | 1 |
T-W-9 | Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiębiorstwa. | 2 |
T-W-10 | Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa - doskonałości w biznesie (model EFQM i PNJ) | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Obecność na zajęciach | 30 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia pisemnego wykładów | 30 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
EL_1A_O26_W20 Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu. | EL_1A_W20, EL_1A_W22, EL_1A_W23 | T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11 | InzA_W03, InzA_W04 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-W-9 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
EL_1A_O26_U22 Znajomość podstawowych pojęć związanych z jakością (w tym 8 zasad zarządzania jakością), systemami zarządzania jakością (instrumentarium) oraz kosztami jakości w aspekcie umiejętności ich interpretacji i praktycznego zastosowania. | EL_1A_U20 | T1A_U10 | InzA_U03 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-10, T-W-7, T-W-9 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
EL_1A_O26_K05 Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań. | EL_1A_K05 | T1A_K06 | InzA_K02 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-W-9 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
EL_1A_O26_W20 Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
EL_1A_O26_U22 Znajomość podstawowych pojęć związanych z jakością (w tym 8 zasad zarządzania jakością), systemami zarządzania jakością (instrumentarium) oraz kosztami jakości w aspekcie umiejętności ich interpretacji i praktycznego zastosowania. | 2,0 | |
3,0 | Znajomość podstawowych pojęć związanych z jakością (w tym 8 zasad zarządzania jakością), systemami zarządzania jakością (instrumentarium) oraz kosztami jakości w aspekcie umiejętności ich interpretacji i praktycznego zastosowania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
EL_1A_O26_K05 Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Miesięcznik, Problemy Jakości, Sigma-Not, Warszawa, 2011, 1-12
- Hamrol A., Mantura W., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka., PWN, Warszawa, 1998, I
Literatura dodatkowa
- Norma, PN-ISO 9001: 2009 Systemy Zarządzania Jakością. Wymagania, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 2009, pierwszy
- Jura J., Grynia M., Jakość, PWE, Warszawa, 1978, pierwszy