Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Sylabus przedmiotu Produkcja żywności tradycyjnej i modyfikowanej genetycznie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju
Forma studiów studia stacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil
Moduł
Przedmiot Produkcja żywności tradycyjnej i modyfikowanej genetycznie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 10 3,00,41zaliczenie
wykładyW1 5 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu biologii na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi produkcji żywności tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Możliwość zastosowania GMO, transgenezy w produkcji żywności. Opinie i poglądy społeczne, dyskusja argumenty „za” i „przeciw”, uwarunkowania prawne i etyczne.5
T-A-2Przetwarzanie i przechowywanie żywności, system HACCP. Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce i na świecie. Przykłady modyfikacji genetycznych wykorzystywanych w produkcji żywności.5
10
wykłady
T-W-1Podstawowa wiedza na temat produkcji żywności i żywienia, jej składu chemicznego determinującego zdrowotną jakość oraz wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu.5
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury60
A-A-3przygotowanie do zaliczenia20
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury15
A-W-3przygotowanie do zaliczenia i egzaminu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-7_W01
posiada ogólną wiedzę na temat składników odżywczych, wpływu żywienia na funkcjonowanie i zdrowie organizmu, posiada wiedzę z zakresu produkcji żywności tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej
RWZR_10A_W03C-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-7_U01
posiada umiejętność opisania cech żywności produkowanej tradycyjnie i modyfikowanej genetycznie w odniesieniu do zagrożeń zdrowotnych i jej wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii w produkcji żywności.
RWZR_10A_U01, RWZR_10A_U02C-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-7_K01
ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości
RWZR_10A_K02C-1M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-7_W01
posiada ogólną wiedzę na temat składników odżywczych, wpływu żywienia na funkcjonowanie i zdrowie organizmu, posiada wiedzę z zakresu produkcji żywności tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej
2,0
3,0Student posiada ogółną wiedzę na temat odżywiania i jego wpływu na funkcjonowanie organizmu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-7_U01
posiada umiejętność opisania cech żywności produkowanej tradycyjnie i modyfikowanej genetycznie w odniesieniu do zagrożeń zdrowotnych i jej wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii w produkcji żywności.
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność opisania cech żywność tradycyjnej i modyfikowanej genetycznie
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-7_K01
ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości
2,0
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Praca zbiorowa pod red. Prof. Z. Litwińczuka, Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie, PWRiL Warszawa, Warszawa, 2004
  2. Litwińczuk Z., Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Zwierzchowski L., Structure, expression and engieering of milk protein genes, Biotechnologia 2 (33), 1996
  2. Nowoczesna technologia produkcji mleka i wołowiny, Materiały XIII Szkoły Zimowej Hodowców Bydła, Zakopane, 2005
  3. Kirchheim L., Sery dla smakoszy, Świat Książki, 2008

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Możliwość zastosowania GMO, transgenezy w produkcji żywności. Opinie i poglądy społeczne, dyskusja argumenty „za” i „przeciw”, uwarunkowania prawne i etyczne.5
T-A-2Przetwarzanie i przechowywanie żywności, system HACCP. Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce i na świecie. Przykłady modyfikacji genetycznych wykorzystywanych w produkcji żywności.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowa wiedza na temat produkcji żywności i żywienia, jej składu chemicznego determinującego zdrowotną jakość oraz wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu.5
5

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury60
A-A-3przygotowanie do zaliczenia20
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury15
A-W-3przygotowanie do zaliczenia i egzaminu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-7_W01posiada ogólną wiedzę na temat składników odżywczych, wpływu żywienia na funkcjonowanie i zdrowie organizmu, posiada wiedzę z zakresu produkcji żywności tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_W03posiada podstawową wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii produkcji, przygotowania żywności, jest zaznajomiony z konsekwencjami błędów żywieniowych,
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi produkcji żywności tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada ogółną wiedzę na temat odżywiania i jego wpływu na funkcjonowanie organizmu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-7_U01posiada umiejętność opisania cech żywności produkowanej tradycyjnie i modyfikowanej genetycznie w odniesieniu do zagrożeń zdrowotnych i jej wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii w produkcji żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_U01rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii i zootechniki w rolnictwie
RWZR_10A_U02samodzielnie analizuje podstawowe problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania podstawowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego profilu kształcenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi produkcji żywności tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność opisania cech żywność tradycyjnej i modyfikowanej genetycznie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-7_K01ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_K02prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat; systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa i kształtuje umiejętności dążąc do profesjonalizmu; wykazuje odpowiedzialność moralną za człowieka i wykonywanie zadań zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi produkcji żywności tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności
3,5
4,0
4,5
5,0