Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Sylabus przedmiotu Nowe trendy w produkcji zwierzęcej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju
Forma studiów studia stacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil
Moduł
Przedmiot Nowe trendy w produkcji zwierzęcej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 26,0 ECTS (formy) 26,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 45 10,00,50zaliczenie
zajęcia terenoweT1 10 6,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 45 10,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu biologii na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawowe programy hodowlane w hodowli bydła5
T-A-2Znaczenie gospodarcze produktów pochodzących od małych przeżuwaczy w Polsce i na świecie. Gospodarka surowcami pochodzenia owczego i koziego w gospodarstwach ekologicznych, agroturystycznych i wielkotowarowych.5
T-A-3Rasy świń wykorzystywane w programach hodowlanych w kraju i za granicą. Rasy świń objęte programem ochrony zasobów genetycznych i ich wykorzystanie w gospodarstwa ekologicznych.5
T-A-4Typy użytkowe koni i główne trendy w kierunkach użytkowania koni w Polsce.5
T-A-5Nowe trendy w sposobach utrzymania ptaków. Tradycyjne i alternatywne systemy utrzymania drobiu. Najnowsze zasady stosowane w technice chowu drobiu w zależności od gatunku i wieku ptaków.5
T-A-6Metody pozyskiwania: wosku, obnóży pyłkowych, pierzgi i mleczka pszczelego. Porównanie opłacalności pozyskiwanych produktów w zależności od wielkości pasieki.5
T-A-7Rasy i odmiany barwne: lisów, norek, jenotów, królików, nutrii i szynszyli.5
T-A-8Podstawowe zagadnienia rozrodu zwierząt gospodarskich.10
45
zajęcia terenowe
T-T-1Praktyczne zapoznanie się z hodowlą wybranych gatunków zwierząt w trakcie pobytu na fermach.10
10
wykłady
T-W-1Cechy charakterystyczne nowoczesnej produkcji bydlęcej w Polsce i na świecie5
T-W-2Zasady chowu i hodowli różnych ras owiec i kóz w warunkach zrównoważonego rozwoju.5
T-W-3Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej - zmiany w trendach produkcji trzody chlewnej w kraju i na świecie. Funkcjonowanie ferm trzody chlewnej w aspekcie ochrony środowiska.5
T-W-4Aktualna sytuacja w hodowli i chowie koni w Polsce, charakterystyka ras o największym znaczeniu gospodarczym.5
T-W-5Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w kraju.5
T-W-6Efektywne metody prowadzenia rodzin pszczelich na przestrzeni sezonu. Użytkowanie w pasiekach towarowych sztucznie unasienianych matek pszczelich.5
T-W-7Znaczenie chowu zwierząt futerkowych.5
T-W-8Profilaktyka weterynaryjna stosowana w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich, programy profilaktyczne.10
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach45
A-A-2Studiowanie literatury200
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia55
300
zajęcia terenowe
A-T-1uczestnictwo w zajęciach10
A-T-2studiowanie literatury170
180
wykłady
A-W-1Obecność na zajęciach45
A-W-2Studiowanie literatury200
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia i egzaminu55
300

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-2_W01
umie scharakteryzować podstawowe rasy i odmiany zwierząt gospodarskich oraz posiada wiedzę o kierunkach produkcji rozumiejąc ich znaczenie gospodarcze, zna aktualne trendy w użytkowaniu zwierząt gospodarskich w Polsce
RWZR_10A_W01C-1M-1, M-2S-1
RWZR_10A_PD-RWZR-2_W02
zna podstawowe zasady prowadzenia hodowli zwierząt i specyfikę rozmnażania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich.
RWZR_10A_W01C-1M-1, M-2S-1
RWZR_10A_PD-RWZR-2_W03
zna zasady profilaktyki ogólnej w ochronie zdrowia zwierząt gospodarskich
RWZR_10A_W01C-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-2_U01
rozróżnia podstawowe rasy zwierząt hodowanych w Polsce z uwzględnieniem ich przydatności w różnych technologiach produkcji, potrafi określić główne kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich, cechy wpływające na ich wartość użytkową;
RWZR_10A_U01, RWZR_10A_U03C-1M-1, M-2S-1
RWZR_10A_PD-RWZR-2_U02
słuchacz zna podstawową budowę układu rozrodczego i jego funkcjonowanie u wybranych gatunków zwierząt gospodarskich.
RWZR_10A_U01C-1M-1, M-2S-1
RWZR_10A_PD-RWZR-2_U03
słuchacz zna podstawowe zasady profilaktyki weterynaryjnej stosowane w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich, potrafi ocenić programy profilaktyczne oraz wybrać najbardziej optymalny program dla hodowli.
RWZR_10A_U02C-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-2_K01
prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji; ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego; ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i ma świadomość wpływu produkcji zwierzęcej na stan środowiska;
RWZR_10A_K02C-1M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-2_W01
umie scharakteryzować podstawowe rasy i odmiany zwierząt gospodarskich oraz posiada wiedzę o kierunkach produkcji rozumiejąc ich znaczenie gospodarcze, zna aktualne trendy w użytkowaniu zwierząt gospodarskich w Polsce
2,0
3,0Student zna podstawowe zagadnienia dotyczące hodowli zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
RWZR_10A_PD-RWZR-2_W02
zna podstawowe zasady prowadzenia hodowli zwierząt i specyfikę rozmnażania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich.
2,0
3,0Student posiada podstawowe wiadomości dotyczące rozmnażania zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
RWZR_10A_PD-RWZR-2_W03
zna zasady profilaktyki ogólnej w ochronie zdrowia zwierząt gospodarskich
2,0
3,0Student zna podstawowe zagadnienia dotyczące profilaktyki weterynaryjnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-2_U01
rozróżnia podstawowe rasy zwierząt hodowanych w Polsce z uwzględnieniem ich przydatności w różnych technologiach produkcji, potrafi określić główne kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich, cechy wpływające na ich wartość użytkową;
2,0
3,0Student potrafi wyróżnić podstawowe kierunki użytkowania zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
RWZR_10A_PD-RWZR-2_U02
słuchacz zna podstawową budowę układu rozrodczego i jego funkcjonowanie u wybranych gatunków zwierząt gospodarskich.
2,0
3,0Student zna podstawy funkcjonowania układu rozrodczego
3,5
4,0
4,5
5,0
RWZR_10A_PD-RWZR-2_U03
słuchacz zna podstawowe zasady profilaktyki weterynaryjnej stosowane w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich, potrafi ocenić programy profilaktyczne oraz wybrać najbardziej optymalny program dla hodowli.
2,0
3,0Student potrafi ocenić podstawowe programy profilaktyczne stosowane w hodowli
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-2_K01
prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji; ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego; ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i ma świadomość wpływu produkcji zwierzęcej na stan środowiska;
2,0
3,0Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję. Potrafi współpracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Litwińczuk Z., Hodowla i użytkowanie bydła, PWRiL, Warszawa, 2005
  2. Grudniewska B., Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn, Olsztyn, 1998

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawowe programy hodowlane w hodowli bydła5
T-A-2Znaczenie gospodarcze produktów pochodzących od małych przeżuwaczy w Polsce i na świecie. Gospodarka surowcami pochodzenia owczego i koziego w gospodarstwach ekologicznych, agroturystycznych i wielkotowarowych.5
T-A-3Rasy świń wykorzystywane w programach hodowlanych w kraju i za granicą. Rasy świń objęte programem ochrony zasobów genetycznych i ich wykorzystanie w gospodarstwa ekologicznych.5
T-A-4Typy użytkowe koni i główne trendy w kierunkach użytkowania koni w Polsce.5
T-A-5Nowe trendy w sposobach utrzymania ptaków. Tradycyjne i alternatywne systemy utrzymania drobiu. Najnowsze zasady stosowane w technice chowu drobiu w zależności od gatunku i wieku ptaków.5
T-A-6Metody pozyskiwania: wosku, obnóży pyłkowych, pierzgi i mleczka pszczelego. Porównanie opłacalności pozyskiwanych produktów w zależności od wielkości pasieki.5
T-A-7Rasy i odmiany barwne: lisów, norek, jenotów, królików, nutrii i szynszyli.5
T-A-8Podstawowe zagadnienia rozrodu zwierząt gospodarskich.10
45

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Praktyczne zapoznanie się z hodowlą wybranych gatunków zwierząt w trakcie pobytu na fermach.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Cechy charakterystyczne nowoczesnej produkcji bydlęcej w Polsce i na świecie5
T-W-2Zasady chowu i hodowli różnych ras owiec i kóz w warunkach zrównoważonego rozwoju.5
T-W-3Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej - zmiany w trendach produkcji trzody chlewnej w kraju i na świecie. Funkcjonowanie ferm trzody chlewnej w aspekcie ochrony środowiska.5
T-W-4Aktualna sytuacja w hodowli i chowie koni w Polsce, charakterystyka ras o największym znaczeniu gospodarczym.5
T-W-5Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w kraju.5
T-W-6Efektywne metody prowadzenia rodzin pszczelich na przestrzeni sezonu. Użytkowanie w pasiekach towarowych sztucznie unasienianych matek pszczelich.5
T-W-7Znaczenie chowu zwierząt futerkowych.5
T-W-8Profilaktyka weterynaryjna stosowana w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich, programy profilaktyczne.10
45

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach45
A-A-2Studiowanie literatury200
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia55
300
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1uczestnictwo w zajęciach10
A-T-2studiowanie literatury170
180
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Obecność na zajęciach45
A-W-2Studiowanie literatury200
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia i egzaminu55
300
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-2_W01umie scharakteryzować podstawowe rasy i odmiany zwierząt gospodarskich oraz posiada wiedzę o kierunkach produkcji rozumiejąc ich znaczenie gospodarcze, zna aktualne trendy w użytkowaniu zwierząt gospodarskich w Polsce
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_W01wskazuje ekonomicznie efektywne systemy chowu zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolnośrodowiskowych, zna podstawy agrobiznesu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe zagadnienia dotyczące hodowli zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-2_W02zna podstawowe zasady prowadzenia hodowli zwierząt i specyfikę rozmnażania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_W01wskazuje ekonomicznie efektywne systemy chowu zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolnośrodowiskowych, zna podstawy agrobiznesu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawowe wiadomości dotyczące rozmnażania zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-2_W03zna zasady profilaktyki ogólnej w ochronie zdrowia zwierząt gospodarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_W01wskazuje ekonomicznie efektywne systemy chowu zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolnośrodowiskowych, zna podstawy agrobiznesu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe zagadnienia dotyczące profilaktyki weterynaryjnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-2_U01rozróżnia podstawowe rasy zwierząt hodowanych w Polsce z uwzględnieniem ich przydatności w różnych technologiach produkcji, potrafi określić główne kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich, cechy wpływające na ich wartość użytkową;
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_U01rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii i zootechniki w rolnictwie
RWZR_10A_U03samodzielnie analizuje podstawy ekonomicznie efektywnego chowu zwierząt, z zachowaniem zasad dobrostanu i ochrony środowiska, zna programy rolno-środowiskowe,
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wyróżnić podstawowe kierunki użytkowania zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-2_U02słuchacz zna podstawową budowę układu rozrodczego i jego funkcjonowanie u wybranych gatunków zwierząt gospodarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_U01rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii i zootechniki w rolnictwie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawy funkcjonowania układu rozrodczego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-2_U03słuchacz zna podstawowe zasady profilaktyki weterynaryjnej stosowane w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich, potrafi ocenić programy profilaktyczne oraz wybrać najbardziej optymalny program dla hodowli.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_U02samodzielnie analizuje podstawowe problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania podstawowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego profilu kształcenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi ocenić podstawowe programy profilaktyczne stosowane w hodowli
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRWZR_10A_PD-RWZR-2_K01prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji; ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego; ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i ma świadomość wpływu produkcji zwierzęcej na stan środowiska;
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10A_K02prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat; systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa i kształtuje umiejętności dążąc do profesjonalizmu; wykazuje odpowiedzialność moralną za człowieka i wykonywanie zadań zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję. Potrafi współpracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0