Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)
specjalność: Technologia wody i inżynierii środowiska

Sylabus przedmiotu Produkty organiczne pochodzenia naturalnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Produkty organiczne pochodzenia naturalnego
Specjalność Technologia lekkiej syntezy organicznej
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Chemicznej Organicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Maria Swarcewicz <Maria.Swarcewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Maria Swarcewicz <Maria.Swarcewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1ukończony kurs Chemia Organiczna
W-2ukończony kurs Biochemia i związki biologicznie aktywne

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań nad produktami organicznymi pochodzenia naturalnego
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu integrowania wiedzy z chemii, biochemii i rozwiązywania problemów występujących w kosmetykach, lekach, środkach ochrony roślin.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.3
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.3
T-W-3Zapoznanie się z podziałem roślinnych substancji biologicznie aktywnych: alkaloidy, glikozydy, sterole, flawonoidy, saponiny, kumaryny, antocyjany, woski, antrazwiązki,, olejki eteryczne,, gorczyce, garbniki, śluzy i inne grupy substancji.3
T-W-4Zapoznanie się z lekami galenowymi i techniką ich przygotowania.2
T-W-5Przegląd biopestycydów pod kątem ich substancji biologicznie aktywnych, własności toksykologicznych, przygotowanie form użytkowych preparatów handlowych.2
T-W-6Przegląd składników kosmetyków naturalnch, ich budowa chemiczna, wlasności i pełnione funkcje w kosmetykach.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2udział w konsultacjach2
A-W-3przygotowanie do zaliczenia10
A-W-4Studiowanie literatury3
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wyklad informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D03-11_W01
Potrafi scharakteryzować surowce i produkty pochodzenia naturalnego
TCH_2A_W10T2A_W03InzA2_W02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D03-11_U01
potrafi wykorzystać metody analityczne do określenia składu chemiczbego produktów naturalnych
TCH_2A_U08T2A_U08, T2A_U09InzA2_U02C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1S-1
TCH_2A_D03-11_U02
potrafi opracować metody wydzielania substancji biologicznie aktywnych z materiału roślinnego.
TCH_2A_U13T2A_U17InzA2_U06C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D03-11_K01
rozumie potrzebe kształcenia ustawicznego
TCH_2A_K03T2A_K01, T2A_K03C-1, C-2T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D03-11_W01
Potrafi scharakteryzować surowce i produkty pochodzenia naturalnego
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3
3,0potrafi wymienić wybrane grupy produktów organicznych pochodzenia naturalnego
3,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować wybrane grupy produktów organicznych pochodzenia naturalnego
4,0potrafi wymienić i krótko scharakteryzować większość grup produktów organicznych pochodzenia naturalnego oraz określić metody przetwarzania roślinnych surowców
4,5potrafi scharakteryzować produkty organicznych pochodzenia naturalnego oraz określić metody przetwarzania roślinnych surowców, opisać formy użytkowe biopestycydów i leków naturalnych
5,0potrafi scharakteryzować produkty organicznych pochodzenia naturalnego oraz określić metody przetwarzania roślinnych surowców, opisać formy użytkowe biopestycydów i leków naturalnych, zinterpretować wlasności toksykologiczne produktow naturalnych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D03-11_U01
potrafi wykorzystać metody analityczne do określenia składu chemiczbego produktów naturalnych
2,0nie spełnia kryteriów dla oceny 3
3,0potrafi określić skład chemiczny produktów naturalnych na podstawie wybranych metod analitycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
TCH_2A_D03-11_U02
potrafi opracować metody wydzielania substancji biologicznie aktywnych z materiału roślinnego.
2,0nie spełnia kryteriow dla oceny 3
3,0potrafi opracować wybraną metodę wydzielania substancji biologicznie aktywnych z materiały roślinnego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D03-11_K01
rozumie potrzebe kształcenia ustawicznego
2,0nie spełnia kryteriów okreslonych dla oceny 3
3,0ma świadomość kształcenia ustawicznego zwiazanego z wybranymi technologiami produktów naturalnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Draelos Z.D., Kosmeceutyki, Wrocław, 2011
  2. Kohlmunzer S, Farmakognozja, Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003
  3. Markowska L., Leki pochodzenia naturalnego, SplitTrading, Wroclaw, 2006
  4. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, Warszawa, 2007
  5. Kohlmunzer S., Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Dunn P.J., Wells A.S., Williams M.T., Green chemistry in the pharmaceytical industry, Wiley-VCH, Weinheim, 2010
  2. Jjemba J.J., Pharma-ecology, Wiley, Deltran, 2008

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.3
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.3
T-W-3Zapoznanie się z podziałem roślinnych substancji biologicznie aktywnych: alkaloidy, glikozydy, sterole, flawonoidy, saponiny, kumaryny, antocyjany, woski, antrazwiązki,, olejki eteryczne,, gorczyce, garbniki, śluzy i inne grupy substancji.3
T-W-4Zapoznanie się z lekami galenowymi i techniką ich przygotowania.2
T-W-5Przegląd biopestycydów pod kątem ich substancji biologicznie aktywnych, własności toksykologicznych, przygotowanie form użytkowych preparatów handlowych.2
T-W-6Przegląd składników kosmetyków naturalnch, ich budowa chemiczna, wlasności i pełnione funkcje w kosmetykach.2
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2udział w konsultacjach2
A-W-3przygotowanie do zaliczenia10
A-W-4Studiowanie literatury3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D03-11_W01Potrafi scharakteryzować surowce i produkty pochodzenia naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W10ma uporządkowaną pogłębioną wiedzę o surowcach, produktach i procesach stosowanych w przemyśle chemicznym w zakresie związanym z ukończoną specjalnością
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań nad produktami organicznymi pochodzenia naturalnego
Treści programoweT-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.
T-W-3Zapoznanie się z podziałem roślinnych substancji biologicznie aktywnych: alkaloidy, glikozydy, sterole, flawonoidy, saponiny, kumaryny, antocyjany, woski, antrazwiązki,, olejki eteryczne,, gorczyce, garbniki, śluzy i inne grupy substancji.
T-W-4Zapoznanie się z lekami galenowymi i techniką ich przygotowania.
T-W-5Przegląd biopestycydów pod kątem ich substancji biologicznie aktywnych, własności toksykologicznych, przygotowanie form użytkowych preparatów handlowych.
T-W-6Przegląd składników kosmetyków naturalnch, ich budowa chemiczna, wlasności i pełnione funkcje w kosmetykach.
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3
3,0potrafi wymienić wybrane grupy produktów organicznych pochodzenia naturalnego
3,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować wybrane grupy produktów organicznych pochodzenia naturalnego
4,0potrafi wymienić i krótko scharakteryzować większość grup produktów organicznych pochodzenia naturalnego oraz określić metody przetwarzania roślinnych surowców
4,5potrafi scharakteryzować produkty organicznych pochodzenia naturalnego oraz określić metody przetwarzania roślinnych surowców, opisać formy użytkowe biopestycydów i leków naturalnych
5,0potrafi scharakteryzować produkty organicznych pochodzenia naturalnego oraz określić metody przetwarzania roślinnych surowców, opisać formy użytkowe biopestycydów i leków naturalnych, zinterpretować wlasności toksykologiczne produktow naturalnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D03-11_U01potrafi wykorzystać metody analityczne do określenia składu chemiczbego produktów naturalnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U08potrafi wykorzystywać metody analityczne oraz eksperymentalne do rozwiązywania problemów badawczych z zakresu technologii chemicznej, zwłaszcza w zakresie ukończonej specjalności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U08potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
T2A_U09potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne i eksperymentalne
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu integrowania wiedzy z chemii, biochemii i rozwiązywania problemów występujących w kosmetykach, lekach, środkach ochrony roślin.
Treści programoweT-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.
T-W-3Zapoznanie się z podziałem roślinnych substancji biologicznie aktywnych: alkaloidy, glikozydy, sterole, flawonoidy, saponiny, kumaryny, antocyjany, woski, antrazwiązki,, olejki eteryczne,, gorczyce, garbniki, śluzy i inne grupy substancji.
T-W-4Zapoznanie się z lekami galenowymi i techniką ich przygotowania.
T-W-5Przegląd biopestycydów pod kątem ich substancji biologicznie aktywnych, własności toksykologicznych, przygotowanie form użytkowych preparatów handlowych.
T-W-6Przegląd składników kosmetyków naturalnch, ich budowa chemiczna, wlasności i pełnione funkcje w kosmetykach.
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów dla oceny 3
3,0potrafi określić skład chemiczny produktów naturalnych na podstawie wybranych metod analitycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D03-11_U02potrafi opracować metody wydzielania substancji biologicznie aktywnych z materiału roślinnego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U13potrafi opracować metody rozdzielania mieszanin produktów reakcji i wydzielania substancji chemicznych z surowców naturalnych, zwłaszcza w odniesieniu do związków chemicznych i procesów charakterystycznych dla ukończonej specjalności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U17potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzględniając ich aspekty pozatechniczne
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań nad produktami organicznymi pochodzenia naturalnego
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu integrowania wiedzy z chemii, biochemii i rozwiązywania problemów występujących w kosmetykach, lekach, środkach ochrony roślin.
Treści programoweT-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.
T-W-3Zapoznanie się z podziałem roślinnych substancji biologicznie aktywnych: alkaloidy, glikozydy, sterole, flawonoidy, saponiny, kumaryny, antocyjany, woski, antrazwiązki,, olejki eteryczne,, gorczyce, garbniki, śluzy i inne grupy substancji.
T-W-4Zapoznanie się z lekami galenowymi i techniką ich przygotowania.
T-W-5Przegląd biopestycydów pod kątem ich substancji biologicznie aktywnych, własności toksykologicznych, przygotowanie form użytkowych preparatów handlowych.
T-W-6Przegląd składników kosmetyków naturalnch, ich budowa chemiczna, wlasności i pełnione funkcje w kosmetykach.
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriow dla oceny 3
3,0potrafi opracować wybraną metodę wydzielania substancji biologicznie aktywnych z materiały roślinnego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D03-11_K01rozumie potrzebe kształcenia ustawicznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_K03rozumie potrzebę kształcenia ustawicznego poprzez prace indywidualne oraz grupowe
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie; potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
T2A_K03potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań nad produktami organicznymi pochodzenia naturalnego
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu integrowania wiedzy z chemii, biochemii i rozwiązywania problemów występujących w kosmetykach, lekach, środkach ochrony roślin.
Treści programoweT-W-3Zapoznanie się z podziałem roślinnych substancji biologicznie aktywnych: alkaloidy, glikozydy, sterole, flawonoidy, saponiny, kumaryny, antocyjany, woski, antrazwiązki,, olejki eteryczne,, gorczyce, garbniki, śluzy i inne grupy substancji.
T-W-4Zapoznanie się z lekami galenowymi i techniką ich przygotowania.
T-W-5Przegląd biopestycydów pod kątem ich substancji biologicznie aktywnych, własności toksykologicznych, przygotowanie form użytkowych preparatów handlowych.
T-W-6Przegląd składników kosmetyków naturalnch, ich budowa chemiczna, wlasności i pełnione funkcje w kosmetykach.
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów okreslonych dla oceny 3
3,0ma świadomość kształcenia ustawicznego zwiazanego z wybranymi technologiami produktów naturalnych
3,5
4,0
4,5
5,0