Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)

Sylabus przedmiotu Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnego
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Zakład Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Kiełpińska <Jolanta.Kielpinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 8 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Postawowa wiedza z chemii i genetyki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.2
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.3
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.3
8
wykłady
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.2
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca2
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców2
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach8
A-L-2Przygotowanie materiałów do ćwiczeń, praca samodzielna studenta15
A-L-3Konsultacje z prowadzącym.7
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia12
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_D8tr_W01
Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
TZiZ_2A_W01, TZiZ_2A_W06R2A_W01, R2A_W05InzA2_W04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_D8tr_U01
Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
TZiZ_2A_U01, TZiZ_2A_U09R2A_U01, R2A_U03, R2A_U04InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U06C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_D8tr_K01
Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
TZiZ_2A_K02R2A_K04, R2A_K05InzA2_K01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_D8tr_W01
Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
2,0
3,0Student w zakresie podstawowym zna techniki pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_D8tr_U01
Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
2,0
3,0Student potrafo dobrać i zastosować technikę pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_D8tr_K01
Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności ale nie widzi potrzeby samokształcenia się.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Aktualne rozporządzenia krajowe i UE dotyczące zagadnień śledzenia pochodzenia i identyfikacji produktów pochodzenia wodnego, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.2
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.3
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.3
8

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.2
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca2
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców2
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego2
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach8
A-L-2Przygotowanie materiałów do ćwiczeń, praca samodzielna studenta15
A-L-3Konsultacje z prowadzącym.7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia12
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_D8tr_W01Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_W01Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie wybranych działów matematyki, prawa konsumenckiego i celnego.
TZiZ_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę w zakresie towaroznawstwa żywności, systemu kwalifikacji towarów, zarządzania jakością, normach i normalizacji. Zna nowe lub alternatywne rozwiązania problemów analitycznych. Ma pogłębioną wiedzę w zakresie systemów zarządzania jakością.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-L-1Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie podstawowym zna techniki pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_D8tr_U01Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZiZ_2A_U09Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną określonych cech jakościowych danego towaru żywnościowego.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-L-1Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafo dobrać i zastosować technikę pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_D8tr_K01Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-L-1Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności ale nie widzi potrzeby samokształcenia się.
3,5
4,0
4,5
5,0