Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Bakteriologia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bakteriologia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Koronkiewicz <Anna.Koronkiewicz@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 30 3,00,50zaliczenie
wykładyW2 30 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy biologii
W-2podstawy chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
C-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bakterie w środowisku życia człowieka2
T-L-2Morfologia kolonii i komórki bakteryjnej; analiza makro- i mikroskopowa16
T-L-3Fizjologia bakterii12
30
wykłady
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.2
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.8
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania2
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych3
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii2
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii4
T-W-7Wzrost bakterii2
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne3
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe2
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń laboratoryjnych30
A-L-3praktyczna umiejętnosć roznicowania bakterii30
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2samodzielne studiowanie materiałów źródłowych15
A-W-3przygitiwanie sie do egzaminu15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_W01
student ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii bakteriologicznej oraz znajomość rozwoju bakteriologii
MS_1A_W03, MS_1A_W04, MS_1A_W07P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W07C-2, C-3, C-4, C-5, C-1T-W-9, T-W-4, T-W-10M-1S-1, S-4
MS_1A_C4_W02
Student ma podstawowa wiedzę na temat bakterii, ich specyfiki i róznorodności
MS_1A_W04P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-4, T-W-10M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_U01
Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach bakteriologicznych
MS_1A_U07, MS_1A_U08P1A_U01, P1A_U06C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-4, T-W-10M-1, M-2, M-3S-2, S-3
MS_1A_C4_U02
Student potrafi roznicować bakterie szkodliwe i korzystne dla człowieka
MS_1A_U07P1A_U01, P1A_U06C-2, C-3, C-4, C-5, C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-4, T-W-10M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_K01
Student ma swiadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
MS_1A_K04P1A_K06C-2, C-3, C-4, C-5T-L-2, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-W-10M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_W01
student ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii bakteriologicznej oraz znajomość rozwoju bakteriologii
2,0Nie zna terminologii, nie ma wiedzy na temat rożnic miedzy bakteriami
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0zna i poprawnie stosuje nazewnictwo bakterii, ma wiedzę na temat specyfiki wybranych grup bakterii, zna podstawy róznicowania bakterii
MS_1A_C4_W02
Student ma podstawowa wiedzę na temat bakterii, ich specyfiki i róznorodności
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_U01
Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach bakteriologicznych
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_C4_U02
Student potrafi roznicować bakterie szkodliwe i korzystne dla człowieka
2,0nie umie zastosowac poznanych technik i narzędzi w analizach bakteriologicznych
3,0zna niektóre z poznanych narzędzi /technik badawczych umozliwiających róznicowanie bakterii
3,5
4,0
4,5
5,0zna i potrafi posługiwac się poznanymi narzedziami i technikami badawczymi stosowanymi w bakteriologii. Umie poprawnie interpretować wyniki

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_K01
Student ma swiadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
2,0nie ma świadomości zagrożeń związanych z praca na żywym materiale
3,0jest świadom zagrożeń, bez umiejętności wskazania z czego może wynikać zagrożenie
3,5
4,0
4,5
5,0ma świadomośc odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, wie z czego wynika i jak im skutecznie przeciwdziałac

Literatura podstawowa

  1. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, W-wa, 1998
  2. Baj J., Z. Markiewicz, Biologia molekularna bakterii, PWN, W-wa, 2007
  3. Singleton P, Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, W-wa, 2000
  4. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Przondo-Mordarska A, Podstawowe procedury laboratoryjne w bakteriologii klinicznej, PZWL, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bakterie w środowisku życia człowieka2
T-L-2Morfologia kolonii i komórki bakteryjnej; analiza makro- i mikroskopowa16
T-L-3Fizjologia bakterii12
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.2
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.8
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania2
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych3
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii2
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii4
T-W-7Wzrost bakterii2
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne3
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe2
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń laboratoryjnych30
A-L-3praktyczna umiejętnosć roznicowania bakterii30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2samodzielne studiowanie materiałów źródłowych15
A-W-3przygitiwanie sie do egzaminu15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C4_W01student ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii bakteriologicznej oraz znajomość rozwoju bakteriologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W03Ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomości rozwoju dziedzin mikrobiologii stosowanej i pokrewnych.
MS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
MS_1A_W07Ma podstawową wiedzę dotyczącą patogenów człowieka, ich systematyki, własności, patogenności oraz metod ich wykrywania.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
C-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
Treści programoweT-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna terminologii, nie ma wiedzy na temat rożnic miedzy bakteriami
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0zna i poprawnie stosuje nazewnictwo bakterii, ma wiedzę na temat specyfiki wybranych grup bakterii, zna podstawy róznicowania bakterii
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C4_W02Student ma podstawowa wiedzę na temat bakterii, ich specyfiki i róznorodności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
Treści programoweT-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C4_U01Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach bakteriologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U07Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne dla człowieka, zwierząt i środowiska.
MS_1A_U08Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
Treści programoweT-L-1Bakterie w środowisku życia człowieka
T-L-2Morfologia kolonii i komórki bakteryjnej; analiza makro- i mikroskopowa
T-L-3Fizjologia bakterii
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C4_U02Student potrafi roznicować bakterie szkodliwe i korzystne dla człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U07Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne dla człowieka, zwierząt i środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
C-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
Treści programoweT-L-1Bakterie w środowisku życia człowieka
T-L-2Morfologia kolonii i komórki bakteryjnej; analiza makro- i mikroskopowa
T-L-3Fizjologia bakterii
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie umie zastosowac poznanych technik i narzędzi w analizach bakteriologicznych
3,0zna niektóre z poznanych narzędzi /technik badawczych umozliwiających róznicowanie bakterii
3,5
4,0
4,5
5,0zna i potrafi posługiwac się poznanymi narzedziami i technikami badawczymi stosowanymi w bakteriologii. Umie poprawnie interpretować wyniki
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C4_K01Student ma swiadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie analiz diagnostycznych. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
C-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych
Treści programoweT-L-2Morfologia kolonii i komórki bakteryjnej; analiza makro- i mikroskopowa
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie ma świadomości zagrożeń związanych z praca na żywym materiale
3,0jest świadom zagrożeń, bez umiejętności wskazania z czego może wynikać zagrożenie
3,5
4,0
4,5
5,0ma świadomośc odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, wie z czego wynika i jak im skutecznie przeciwdziałac