Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MS_1A_O9-1_W01 | Student posiada wiedzę z zakresu metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MS_1A_W04 | Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności. |
---|
MS_1A_W05 | Ma wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzących w pedosferze, hydrosferze i biosferze. |
MS_1A_W07 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą patogenów człowieka, ich systematyki, własności, patogenności oraz metod ich wykrywania. |
MS_1A_W10 | Ma podstawową wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | P1A_W01 | rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze |
---|
P1A_W02 | w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych |
P1A_W04 | ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi |
P1A_W05 | ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych |
P1A_W07 | ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
P1A_W08 | rozumie związki między osiągnięciami wybranej dziedziny nauki i dyscypliny nauk przyrodniczych a możliwościami ich wykorzystania w życiu społeczno-gospodarczym z uwzględnieniem zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej
środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności. |
---|
T-W-4 | Wyłaniające się patogeny |
T-W-5 | Drobnoustroje alarmowe |
T-W-3 | Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania |
T-W-2 | Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej |
T-W-6 | Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych |
T-L-1 | Łańcuch epidemiologiczny |
T-L-3 | Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania |
T-L-4 | Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych. |
T-L-5 | Metody usuwania bakterii chorobotwórczych |
T-L-6 | Metody kontroli skażenia badanych środowisk |
T-L-7 | Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy |
T-L-2 | Metody oznaczania skażeń sanitarnych |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny |
---|
M-3 | panel dyskusyjny |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
---|
S-2 | Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach |
S-3 | Ocena formująca: ocena sprawozdań |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz obowiązujących procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń. Nie potrafi samodzielnie wykorzystać swojej wiedzy w praktyce |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |