Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia rolna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia rolna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Nowak <Andrzej.Nowak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Hawrot-Paw <Malgorzata.Hawrot-Paw@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 30 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie przez studentów mikroorganizmów występujących w glebie.
C-2Zapoznanie studentów z rolą drobnoustrojów w przemianach materii i energii zachodzacych w glebie.
C-3Przekazanie wiadomości studentom o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie oraz na inne organizmy żywe.
C-4Poznanie czynników modyfikujących aktywność drobnoustrojów w glebie oraz poznanie wpływów wywieranych przez człowieka na populacje mikrooorganizmów i powodowane przez nie przemiany

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.2
T-L-2Mikroflora płodów rolnych.2
T-L-3Oznaczanie liczebności i aktywności drobnoustrojów w glebie.4
T-L-4Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej oraz azotu.4
T-L-5Metody zabezpieczenia płodów rolnych przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.3
15
wykłady
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.4
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.4
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).2
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.2
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.4
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.6
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.4
T-W-8Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnicwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3przygotowanie do zaliczeń5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie proponowanej literatury15
A-W-3konsultacje5
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: test

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_W01
student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
MS_1A_W10, MS_1A_W16P1A_W04, P1A_W05, P1A_W07, P1A_W09, P1A_W11C-1, C-2, C-3, C-4T-L-1, T-L-2, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1S-1, S-2
MS_1A_C12_W02
Student ma wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu środowiska na mikroorganizmy
MS_1A_W10, MS_1A_W16, MS_1A_W20P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W07, P1A_W09, P1A_W11C-1, C-2, C-3, C-4T-L-1, T-L-2, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_U01
Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich liczebności i aktywności
MS_1A_U03, MS_1A_U07, MS_1A_U08, MS_1A_U09P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06, P1A_U11C-1, C-2, C-3, C-4T-L-1, T-L-2, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_K01
Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
MS_1A_K01, MS_1A_K06P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07C-1, C-2, C-3, C-4T-L-1, T-L-2, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-1, S-2
MS_1A_C12_K02
student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
MS_1A_K01, MS_1A_K06P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07C-1, C-2, C-3, C-4T-L-1, T-L-2, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-1, S-2
MS_1A_C12_K03
student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
MS_1A_K01, MS_1A_K06P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07C-1, C-2, C-3, C-4T-L-1, T-L-2, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_W01
student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
2,0student nie ma podstawowej wiedzy z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
3,0student ma w niewielkim stopniu wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
3,5student ma w dostatecznym stopniu podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
4,0student maw dość dobrym stopniu podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
4,5student ma w dobrym stopniu podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
5,0student ma w bardzo dobrym stopniu podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
MS_1A_C12_W02
Student ma wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu środowiska na mikroorganizmy
2,0Student nie ma wiedzy dotyczącej właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
3,0Student ma w niewielkim zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
3,5Student ma w dostatecznym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wwpływu mikroorganizmów na środowisko
4,0Student ma w dość dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
4,5Student ma w dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
5,0Student ma w bardzo dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_U01
Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich liczebności i aktywności
2,0student nie zna podstawowych pojęć z mikrobiologii gleby
3,0student zna w niewielkim zakresie kilka podstawowych pojęć z mikrobiologii
3,5student zna w dostatecznym zakresie kilka podstawowych pojęć z mikrobiologii
4,0student zna w dość dobrym stopniu podstawowepojęcia z mikrobiologii
4,5student zna w dobrym stopniu podstawowe pojęcia z mikrobiologii, potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów
5,0student zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe pojęcia z mikrobiologii, potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_K01
Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
2,0student nie ma świadomości istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
3,0student w niewielkim stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
3,5student w średnim stopniu ma świadomość stotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
4,0student w dość dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
4,5student w dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
5,0student w bardzo dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
MS_1A_C12_K02
student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
2,0student nie dostrzega potrzeby stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
3,0student dostrzega w niewielkim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
3,5student dostrzega w średnim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
4,0student dostrzega w dość dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
4,5student dostrzega w dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
5,0student dostrzega w bardzo dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
MS_1A_C12_K03
student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
2,0student nie dostrzega potrzeby stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
3,0student dostrzega w niewielkim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
3,5student dostrzega w średnim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
4,0student dostrzega w dość dobrym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
4,5student dostrzega w dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
5,0student dostrzega w bardzo dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji

Literatura podstawowa

  1. Gołębiowska J., Mikrobiologia rolnicza, PWRiL, Warszawa, 1985
  2. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, Warszawa, 2007
  3. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R., Mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2000
  4. Szember A., Zarys mikrobiologii rolniczej, PWN, Warszawa, 1985
  5. Marszewska-Ziemięcka J., Mikrobiologia gleby i nawozów organicznych, PWRiL, Warszawa, 1974
  6. A. Nowak, B. Marska, H. Wronkowska, W. Michalcewicz, Błaszak M., Przybulewska K., Hawrot-Paw M., Ćwiczenia z mikrobiologii dla kierunków:biologia, biotechnologia, ochrona środowiska, ogrodnictwo, rolnictwo, towaroznawstwo. Szczecin., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin, 2010
  7. A.Nowak, Mikrobiologia, Akademia Rolnicza, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Drewniak J., Drewniak T., Mikrobiologia żywności, WSiP, Warszawa, 1999
  2. Fassatiova O., Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej, WNT, Warszawa, 1983
  3. Paul E.A., Clark F.,E., Mikrobiologia i biochemia gleb, UMCS, Lublin, 2000
  4. Russel S., Drobnoustroje a życie gleby, PWN, Warszawa, 1974

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.2
T-L-2Mikroflora płodów rolnych.2
T-L-3Oznaczanie liczebności i aktywności drobnoustrojów w glebie.4
T-L-4Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej oraz azotu.4
T-L-5Metody zabezpieczenia płodów rolnych przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.4
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.4
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).2
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.2
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.4
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.6
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.4
T-W-8Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.4
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnicwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3przygotowanie do zaliczeń5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie proponowanej literatury15
A-W-3konsultacje5
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_W01student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W10Ma podstawową wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
MS_1A_W16Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczególności laboratoriów mikrobiologicznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_W09zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii
P1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Poznanie przez studentów mikroorganizmów występujących w glebie.
C-2Zapoznanie studentów z rolą drobnoustrojów w przemianach materii i energii zachodzacych w glebie.
C-3Przekazanie wiadomości studentom o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie oraz na inne organizmy żywe.
C-4Poznanie czynników modyfikujących aktywność drobnoustrojów w glebie oraz poznanie wpływów wywieranych przez człowieka na populacje mikrooorganizmów i powodowane przez nie przemiany
Treści programoweT-L-1Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.
T-L-2Mikroflora płodów rolnych.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
T-W-8Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma podstawowej wiedzy z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
3,0student ma w niewielkim stopniu wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
3,5student ma w dostatecznym stopniu podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
4,0student maw dość dobrym stopniu podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
4,5student ma w dobrym stopniu podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
5,0student ma w bardzo dobrym stopniu podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_W02Student ma wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu środowiska na mikroorganizmy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W10Ma podstawową wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
MS_1A_W16Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczególności laboratoriów mikrobiologicznych.
MS_1A_W20Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania w ogólnie pojętych procesach rewitalizacji środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_W09zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii
P1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Poznanie przez studentów mikroorganizmów występujących w glebie.
C-2Zapoznanie studentów z rolą drobnoustrojów w przemianach materii i energii zachodzacych w glebie.
C-3Przekazanie wiadomości studentom o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie oraz na inne organizmy żywe.
C-4Poznanie czynników modyfikujących aktywność drobnoustrojów w glebie oraz poznanie wpływów wywieranych przez człowieka na populacje mikrooorganizmów i powodowane przez nie przemiany
Treści programoweT-L-1Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.
T-L-2Mikroflora płodów rolnych.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
T-W-8Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wiedzy dotyczącej właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
3,0Student ma w niewielkim zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
3,5Student ma w dostatecznym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wwpływu mikroorganizmów na środowisko
4,0Student ma w dość dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
4,5Student ma w dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
5,0Student ma w bardzo dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_U01Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich liczebności i aktywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U03Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
MS_1A_U07Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne dla człowieka, zwierząt i środowiska.
MS_1A_U08Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
MS_1A_U09Ma umiejętność przeprowadzanie obserwacji i oceny zjawisk przyrodniczych w tym mikrobiologicznych w środowiskach.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-1Poznanie przez studentów mikroorganizmów występujących w glebie.
C-2Zapoznanie studentów z rolą drobnoustrojów w przemianach materii i energii zachodzacych w glebie.
C-3Przekazanie wiadomości studentom o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie oraz na inne organizmy żywe.
C-4Poznanie czynników modyfikujących aktywność drobnoustrojów w glebie oraz poznanie wpływów wywieranych przez człowieka na populacje mikrooorganizmów i powodowane przez nie przemiany
Treści programoweT-L-1Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.
T-L-2Mikroflora płodów rolnych.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
T-W-8Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna podstawowych pojęć z mikrobiologii gleby
3,0student zna w niewielkim zakresie kilka podstawowych pojęć z mikrobiologii
3,5student zna w dostatecznym zakresie kilka podstawowych pojęć z mikrobiologii
4,0student zna w dość dobrym stopniu podstawowepojęcia z mikrobiologii
4,5student zna w dobrym stopniu podstawowe pojęcia z mikrobiologii, potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów
5,0student zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe pojęcia z mikrobiologii, potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_K01Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
MS_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Poznanie przez studentów mikroorganizmów występujących w glebie.
C-2Zapoznanie studentów z rolą drobnoustrojów w przemianach materii i energii zachodzacych w glebie.
C-3Przekazanie wiadomości studentom o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie oraz na inne organizmy żywe.
C-4Poznanie czynników modyfikujących aktywność drobnoustrojów w glebie oraz poznanie wpływów wywieranych przez człowieka na populacje mikrooorganizmów i powodowane przez nie przemiany
Treści programoweT-L-1Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.
T-L-2Mikroflora płodów rolnych.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
T-W-8Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma świadomości istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
3,0student w niewielkim stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
3,5student w średnim stopniu ma świadomość stotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
4,0student w dość dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
4,5student w dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
5,0student w bardzo dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_K02student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
MS_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Poznanie przez studentów mikroorganizmów występujących w glebie.
C-2Zapoznanie studentów z rolą drobnoustrojów w przemianach materii i energii zachodzacych w glebie.
C-3Przekazanie wiadomości studentom o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie oraz na inne organizmy żywe.
C-4Poznanie czynników modyfikujących aktywność drobnoustrojów w glebie oraz poznanie wpływów wywieranych przez człowieka na populacje mikrooorganizmów i powodowane przez nie przemiany
Treści programoweT-L-1Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.
T-L-2Mikroflora płodów rolnych.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
T-W-8Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie dostrzega potrzeby stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
3,0student dostrzega w niewielkim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
3,5student dostrzega w średnim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
4,0student dostrzega w dość dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
4,5student dostrzega w dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
5,0student dostrzega w bardzo dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_K03student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
MS_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Poznanie przez studentów mikroorganizmów występujących w glebie.
C-2Zapoznanie studentów z rolą drobnoustrojów w przemianach materii i energii zachodzacych w glebie.
C-3Przekazanie wiadomości studentom o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie oraz na inne organizmy żywe.
C-4Poznanie czynników modyfikujących aktywność drobnoustrojów w glebie oraz poznanie wpływów wywieranych przez człowieka na populacje mikrooorganizmów i powodowane przez nie przemiany
Treści programoweT-L-1Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.
T-L-2Mikroflora płodów rolnych.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
T-W-8Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie dostrzega potrzeby stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
3,0student dostrzega w niewielkim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
3,5student dostrzega w średnim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
4,0student dostrzega w dość dobrym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
4,5student dostrzega w dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji
5,0student dostrzega w bardzo dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji