Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (N1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Gospodarki Rybackiej
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 19 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 18 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Niezbędna jest podstawowa wiedza z zakresu makroekonomii i mikroekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowanie przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej
C-2Poznanie roli kierownika w przedsiębiorstwie
C-3Poznanie otoczenia przedsiębiorstwa

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka nauki o zarządzaniu1
T-A-2Formy i przekształcenia przedsiębiorstw1
T-A-3Otoczenie przedsiębiorstw2
T-A-4Otoczenie przedsiębiorstw2
T-A-5Stosunki przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi2
T-A-6Charakterystyka władzy gospodarczej2
T-A-7Zasoby i ich rola w przedsiębiorstwie1
T-A-8Gospodarowanie aktywami trwałymi1
T-A-9Gospodarowanie aktywami obrotowymi1
T-A-10Gospodarowanie kapitałem ludzkim1
T-A-11Innowacje w przedsiębiorstwie1
T-A-12Finansowa ocena działalności przedsiębiorstwa1
T-A-13Otoczenie przyszłości1
T-A-14Decyzje kierownicze1
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Studiowanie literatury15
A-A-3Przygotowanie referatów-wystąpień15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A5-2_W01
Przyswojenie wiedzy o procesach gospodarczych zachodzacych w przedsiebiorstwie, sposobie jego funkcjonowania, składnikach przedsiebiorstwa oraz roli czynnika ludzkiego. Miejsce przedsiebiorstwa we współczesnym swiecie oraz zrównowazonym rozwoju.
MS_1A_W21P1A_W10, P1A_W11C-1T-A-1, T-A-5, T-A-10M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A5-2_U01
Zdolnosci teoretyczne i praktyczne do organizowania i prowadzenia przedsiebiorstwa, podejmowania decyzji oraz rozwiazywania problemów zwiazanych z jego funkcjonowaniem
MS_1A_U01, MS_1A_U03P1A_U02, P1A_U03, P1A_U07, P1A_U11C-1T-A-1, T-A-4, T-A-13M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A5-2_K01
Zdolnosc do zrobienia kariery zawodowej. Wiedza, kompetencje i umiejetnosci. Kreatywnosc w działaniu. Otwartosc na zmiany zachodzace w przedsiebiorstwie i jego otoczeniu.
MS_1A_K01, MS_1A_K02, MS_1A_K03, MS_1A_K04, MS_1A_K05P1A_K01, P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K06, P1A_K07, P1A_K08C-1T-A-1, T-A-5M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_A5-2_W01
Przyswojenie wiedzy o procesach gospodarczych zachodzacych w przedsiebiorstwie, sposobie jego funkcjonowania, składnikach przedsiebiorstwa oraz roli czynnika ludzkiego. Miejsce przedsiebiorstwa we współczesnym swiecie oraz zrównowazonym rozwoju.
2,0Brak powierzchownej znajomosci pełnego materiału
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_A5-2_U01
Zdolnosci teoretyczne i praktyczne do organizowania i prowadzenia przedsiebiorstwa, podejmowania decyzji oraz rozwiazywania problemów zwiazanych z jego funkcjonowaniem
2,0Brak powierzchownej znajomosci pełnego materiału
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_A5-2_K01
Zdolnosc do zrobienia kariery zawodowej. Wiedza, kompetencje i umiejetnosci. Kreatywnosc w działaniu. Otwartosc na zmiany zachodzace w przedsiebiorstwie i jego otoczeniu.
2,0brak aktywnosci
3,0dostateczna aktywnosc na zajeciach
3,5dosc dobra aktywnosc na zajeciach
4,0dobra katywnosc na zajeciach
4,5ponad dobra aktywnosc na zajeciach
5,0wybitna aktywnosc na zajeciach

Literatura podstawowa

  1. pod red. Stanisława Marka, Elementy nauki o przedsiębiorstwie, Economicus, Szczecin, 2008
  2. Michał Świtłyk, Zarys zarządzania, http://www.ekonomia.zut.edu.pl/jednostki/katedra-zarzadzania-przedsiebiorstwami.html, Szczecin, 2012

Literatura dodatkowa

  1. inne podręczniki z zakresu zarządzania, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka nauki o zarządzaniu1
T-A-2Formy i przekształcenia przedsiębiorstw1
T-A-3Otoczenie przedsiębiorstw2
T-A-4Otoczenie przedsiębiorstw2
T-A-5Stosunki przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi2
T-A-6Charakterystyka władzy gospodarczej2
T-A-7Zasoby i ich rola w przedsiębiorstwie1
T-A-8Gospodarowanie aktywami trwałymi1
T-A-9Gospodarowanie aktywami obrotowymi1
T-A-10Gospodarowanie kapitałem ludzkim1
T-A-11Innowacje w przedsiębiorstwie1
T-A-12Finansowa ocena działalności przedsiębiorstwa1
T-A-13Otoczenie przyszłości1
T-A-14Decyzje kierownicze1
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Studiowanie literatury15
A-A-3Przygotowanie referatów-wystąpień15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_A5-2_W01Przyswojenie wiedzy o procesach gospodarczych zachodzacych w przedsiebiorstwie, sposobie jego funkcjonowania, składnikach przedsiebiorstwa oraz roli czynnika ludzkiego. Miejsce przedsiebiorstwa we współczesnym swiecie oraz zrównowazonym rozwoju.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W21Ma elementarną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa patentowego.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
P1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowanie przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej
Treści programoweT-A-1Charakterystyka nauki o zarządzaniu
T-A-5Stosunki przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi
T-A-10Gospodarowanie kapitałem ludzkim
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak powierzchownej znajomosci pełnego materiału
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_A5-2_U01Zdolnosci teoretyczne i praktyczne do organizowania i prowadzenia przedsiebiorstwa, podejmowania decyzji oraz rozwiazywania problemów zwiazanych z jego funkcjonowaniem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
MS_1A_U03Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U02rozumie literaturę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów w języku polskim; czyta ze zrozumieniem nieskomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowanie przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej
Treści programoweT-A-1Charakterystyka nauki o zarządzaniu
T-A-4Otoczenie przedsiębiorstw
T-A-13Otoczenie przyszłości
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak powierzchownej znajomosci pełnego materiału
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_A5-2_K01Zdolnosc do zrobienia kariery zawodowej. Wiedza, kompetencje i umiejetnosci. Kreatywnosc w działaniu. Otwartosc na zmiany zachodzace w przedsiebiorstwie i jego otoczeniu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
MS_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.
MS_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie analiz diagnostycznych. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
MS_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
P1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowanie przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej
Treści programoweT-A-1Charakterystyka nauki o zarządzaniu
T-A-5Stosunki przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak aktywnosci
3,0dostateczna aktywnosc na zajeciach
3,5dosc dobra aktywnosc na zajeciach
4,0dobra katywnosc na zajeciach
4,5ponad dobra aktywnosc na zajeciach
5,0wybitna aktywnosc na zajeciach