Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Biochemia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biochemia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Biochemii
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Beata Smolik <Beata.Smolik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 30 1,00,47zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 1,00,24zaliczenie
laboratoriaL3 20 2,00,29zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma podstawowe wiadomości z biofizyki i chemii organicznej (metody analizy i identyfikacji związków organicznych oraz ich właściwości, typy wiązań chemicznych, energetyka reakcji)
W-2Student zna podstawowe procesy fizjologiczne oraz ich regulację

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich właściwości w relacji do budowy
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej
C-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-4Student rozumie funkcjonowanie organizmów żywych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów4
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej3
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru3
10
laboratoria
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów: ninhydrynowa, ksantoproteinowa - charakterystyczna dla aminokwasów aromatycznych, Millona - wykrywanie pierścienia fenolowego tyrozyny, Adamkiewicza-Hopkinsa - wykrywanie pierścienia indolowego tryptofanu, Fola - wykrywanie aminokwasów siarkowych3
T-L-2Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową2
T-L-3Wykrywanie składników kwasów nukleinowych: reakcje jakościowe charakterystyczne dla zasad purynowych, kwasu ortofosforowego, pentoz, D-rybozy oraz 2-D-deoksyrybozy. Wykrywanie komponentu białkowego w ekstrakcie nukleoprotein3
T-L-4Reakcje barwne ogólne dla cukrowców: próba Molischa z alfa-naftolem, Tollensa z floroglucyną, Seliwanowa, Fehlinga. Właściwości redukujące sacharozy po hydrolizie kwasowej3
T-L-5Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazy polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy). Oznaczanie wybranych witamin z grupy B3
T-L-6Wykrywanie w ekstrakcie z lipidów mózgu obecności: glicerolu, jonów ortofosforowych, choliny. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej3
T-L-7Ilościowe oznaczanie alkaloidów tytoniu. Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu3
20
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia biochemiczne: metabolizm, anabolizm, katabolizm, homeostaza, szlak metaboliczny, cykle metaboliczne. Budowa komórki. Woda oraz związki drobnocząsteczkowe i ich rola w organizmie. Wiązania występujące w związkach organicznych. Związki makroergiczne występujące w komórce2
T-W-2Aminokwasy peptydy i białka. Budowa i właściwości aminokwasów. Przeglad ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściwości peptydów naturalnych. Białka – struktura, właściwości, klasyfikacja.2
T-W-3Enzymy jako biokatalizatory reakcji biochemicznych; czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną, mechanizm działania, kinetyk, inhibicja i klasyfikacja enzymów2
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.2
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.2
T-W-6Proteoliza białek oraz przemiany metaboliczne aminokwasów. Budowa i rola enzymów proteolitycznych. Katabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Biochemiczna rola produktów przemian aminokwasów.2
T-W-7Węglowodany - budowa, występowanie w roślinach. Fotosynteza. Fosforylacja fotosyntetyczna2
T-W-8Biosynteza oligo- i polisacharydów w roślinach. Przemiany metaboliczne węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza.2
T-W-9Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cykl Krebsa). Cykl glioksylanowy.2
T-W-10Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łancucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utlenienia glukozy2
T-W-11Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów2
T-W-12Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony.2
T-W-13Metabolity wtórne roślin - kwasy organiczne, terpeny, fitosterole, alkaloidy.2
T-W-14Barwniki kwiatów i owoców - ich budowa oraz rola.2
T-W-15Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie konspektów do ćwiczeń5
A-A-3Przygotowanie do sprawdzianów10
A-A-4Konsultacje5
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Przygotowanie konspektów do ćwiczeń laboratoryjnych7
A-L-3Przygotowanie do sprawdzianów (sprawdzian wiedzy na każdym ćwiczeniu laboratoryjnym)15
A-L-4Opracowanie otrzymanych wyników i właściwa ich interpretacja15
A-L-5Konsultacje3
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Prezentacje multimedialne w zakresie merytorycznych treści przedmiotu
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników oraz właściwa ich interpretacja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_B08_W01
Student zna i rozumie zagadnienia związane z przemianami zachodzącymi w organizmach żywych
ROL_1A_W01R1A_W01InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4
ROL_1A_B08_W02
Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych
ROL_1A_W01R1A_W01InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_B08_U01
Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
ROL_1A_U13, ROL_1A_U14R1A_U02, R1A_U09C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_B08_K01
Student potrafi pracować w zespole i wykazuje się umiejętnością podziału pracy w laboratorium
ROL_1A_K01, ROL_1A_K02, ROL_1A_K05R1A_K01, R1A_K02, R1A_K05, R1A_K07C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_B08_W01
Student zna i rozumie zagadnienia związane z przemianami zachodzącymi w organizmach żywych
2,0Student nie zna zagadnień związanych z przemianami zachodzącymi w organizmach
3,0Student w potrafi wymienić procesy zachodzące w organizmach
3,5Student zna procesy zachodzące w organizmach i potrafi je krótko scharakteryzować
4,0Student zna większość procesów zachodzących w organizmach i potrafi je dokładnie scharakteryzować
4,5Student zna wszystkie procesy zachodzące w organizmach i potrafi je omówić
5,0Student zna wszystkie procesy zachodzące w organizmach, rozumie je i potrafi je dokładnie omówić
ROL_1A_B08_W02
Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych
2,0Student nie umie omówić budowy i właściwości makrocząsteczek
3,0Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek występujących w organizmach
3,5Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna ogólnie procesy metaboliczne zachodzące w organizmach
4,0Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna większość procesów metabolicznych zachodzących w organizmach
4,5Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna znaczną większość procesów metabolicznych zachodzących w organizmach
5,0Student dokładnie potrafi omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna wszystkie procesy metaboliczne zachodzące w organizmach

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_B08_U01
Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
2,0Student nie zna podstawowych pojęć biochemicznych i nie potrafi przeprowadzać analiz laboratoryjnych
3,0Student w nieznacznym stopniu posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek z pomocą nauczyciela
3,5Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek z pomocą nauczyciela
4,0Student posługuje się większością podstawowych pojęć biochemicznych i potrafi przeprowadzić większość analiz identyfikacji makrocząsteczek
4,5Student posługuje się znaczącą większością podstawowych pojęć biochemicznych i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
5,0Student posługuje się wszystkimi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_B08_K01
Student potrafi pracować w zespole i wykazuje się umiejętnością podziału pracy w laboratorium
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student w nieznacznym stopniu potrafi pracować w zespole badawczym
3,5Student w podstawowym stopniu potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje umiarkowaną umiejętność podziału pracy w laboratorium
4,0Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje podstawową umiejętność podziału pracy w laboratorium
4,5Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje dobrą umiejętność podziału pracy w laboratorium
5,0Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje bardzo dobrą umiejętność podziału pracy w laboratorium

Literatura podstawowa

  1. Kączkowski J., Podstawy biochemii, WNT, Warszawa, 2005
  2. Bańkowski E., Biochemia, MedPharm, Wrocław, 2006
  3. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Hames B.D., Hooper N.M., Biochemia - krótkie wykłady, PWN, Warszawa, 2002
  2. Berg J.M. Tymoczko J.L., Stryer L., Biochemia, PWN, Warszawa, 2005
  3. Nowak J., Kłódka D., Smolik B., Zakrzewska H., Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii, Wyd. AR w Szczecinie, Szczecin, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów4
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej3
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru3
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów: ninhydrynowa, ksantoproteinowa - charakterystyczna dla aminokwasów aromatycznych, Millona - wykrywanie pierścienia fenolowego tyrozyny, Adamkiewicza-Hopkinsa - wykrywanie pierścienia indolowego tryptofanu, Fola - wykrywanie aminokwasów siarkowych3
T-L-2Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową2
T-L-3Wykrywanie składników kwasów nukleinowych: reakcje jakościowe charakterystyczne dla zasad purynowych, kwasu ortofosforowego, pentoz, D-rybozy oraz 2-D-deoksyrybozy. Wykrywanie komponentu białkowego w ekstrakcie nukleoprotein3
T-L-4Reakcje barwne ogólne dla cukrowców: próba Molischa z alfa-naftolem, Tollensa z floroglucyną, Seliwanowa, Fehlinga. Właściwości redukujące sacharozy po hydrolizie kwasowej3
T-L-5Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazy polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy). Oznaczanie wybranych witamin z grupy B3
T-L-6Wykrywanie w ekstrakcie z lipidów mózgu obecności: glicerolu, jonów ortofosforowych, choliny. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej3
T-L-7Ilościowe oznaczanie alkaloidów tytoniu. Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu3
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia biochemiczne: metabolizm, anabolizm, katabolizm, homeostaza, szlak metaboliczny, cykle metaboliczne. Budowa komórki. Woda oraz związki drobnocząsteczkowe i ich rola w organizmie. Wiązania występujące w związkach organicznych. Związki makroergiczne występujące w komórce2
T-W-2Aminokwasy peptydy i białka. Budowa i właściwości aminokwasów. Przeglad ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściwości peptydów naturalnych. Białka – struktura, właściwości, klasyfikacja.2
T-W-3Enzymy jako biokatalizatory reakcji biochemicznych; czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną, mechanizm działania, kinetyk, inhibicja i klasyfikacja enzymów2
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.2
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.2
T-W-6Proteoliza białek oraz przemiany metaboliczne aminokwasów. Budowa i rola enzymów proteolitycznych. Katabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Biochemiczna rola produktów przemian aminokwasów.2
T-W-7Węglowodany - budowa, występowanie w roślinach. Fotosynteza. Fosforylacja fotosyntetyczna2
T-W-8Biosynteza oligo- i polisacharydów w roślinach. Przemiany metaboliczne węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza.2
T-W-9Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cykl Krebsa). Cykl glioksylanowy.2
T-W-10Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łancucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utlenienia glukozy2
T-W-11Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów2
T-W-12Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony.2
T-W-13Metabolity wtórne roślin - kwasy organiczne, terpeny, fitosterole, alkaloidy.2
T-W-14Barwniki kwiatów i owoców - ich budowa oraz rola.2
T-W-15Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie konspektów do ćwiczeń5
A-A-3Przygotowanie do sprawdzianów10
A-A-4Konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Przygotowanie konspektów do ćwiczeń laboratoryjnych7
A-L-3Przygotowanie do sprawdzianów (sprawdzian wiedzy na każdym ćwiczeniu laboratoryjnym)15
A-L-4Opracowanie otrzymanych wyników i właściwa ich interpretacja15
A-L-5Konsultacje3
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_B08_W01Student zna i rozumie zagadnienia związane z przemianami zachodzącymi w organizmach żywych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych i technicznych uwarunkowań produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich właściwości w relacji do budowy
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej
C-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-4Student rozumie funkcjonowanie organizmów żywych
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia biochemiczne: metabolizm, anabolizm, katabolizm, homeostaza, szlak metaboliczny, cykle metaboliczne. Budowa komórki. Woda oraz związki drobnocząsteczkowe i ich rola w organizmie. Wiązania występujące w związkach organicznych. Związki makroergiczne występujące w komórce
T-W-2Aminokwasy peptydy i białka. Budowa i właściwości aminokwasów. Przeglad ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściwości peptydów naturalnych. Białka – struktura, właściwości, klasyfikacja.
T-W-3Enzymy jako biokatalizatory reakcji biochemicznych; czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną, mechanizm działania, kinetyk, inhibicja i klasyfikacja enzymów
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.
T-W-6Proteoliza białek oraz przemiany metaboliczne aminokwasów. Budowa i rola enzymów proteolitycznych. Katabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Biochemiczna rola produktów przemian aminokwasów.
T-W-7Węglowodany - budowa, występowanie w roślinach. Fotosynteza. Fosforylacja fotosyntetyczna
T-W-8Biosynteza oligo- i polisacharydów w roślinach. Przemiany metaboliczne węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza.
T-W-9Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cykl Krebsa). Cykl glioksylanowy.
T-W-10Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łancucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utlenienia glukozy
T-W-11Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów
T-W-12Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony.
T-W-13Metabolity wtórne roślin - kwasy organiczne, terpeny, fitosterole, alkaloidy.
T-W-14Barwniki kwiatów i owoców - ich budowa oraz rola.
T-W-15Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów: ninhydrynowa, ksantoproteinowa - charakterystyczna dla aminokwasów aromatycznych, Millona - wykrywanie pierścienia fenolowego tyrozyny, Adamkiewicza-Hopkinsa - wykrywanie pierścienia indolowego tryptofanu, Fola - wykrywanie aminokwasów siarkowych
T-L-2Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową
T-L-3Wykrywanie składników kwasów nukleinowych: reakcje jakościowe charakterystyczne dla zasad purynowych, kwasu ortofosforowego, pentoz, D-rybozy oraz 2-D-deoksyrybozy. Wykrywanie komponentu białkowego w ekstrakcie nukleoprotein
T-L-4Reakcje barwne ogólne dla cukrowców: próba Molischa z alfa-naftolem, Tollensa z floroglucyną, Seliwanowa, Fehlinga. Właściwości redukujące sacharozy po hydrolizie kwasowej
T-L-5Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazy polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy). Oznaczanie wybranych witamin z grupy B
T-L-6Wykrywanie w ekstrakcie z lipidów mózgu obecności: glicerolu, jonów ortofosforowych, choliny. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej
T-L-7Ilościowe oznaczanie alkaloidów tytoniu. Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne w zakresie merytorycznych treści przedmiotu
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników oraz właściwa ich interpretacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zagadnień związanych z przemianami zachodzącymi w organizmach
3,0Student w potrafi wymienić procesy zachodzące w organizmach
3,5Student zna procesy zachodzące w organizmach i potrafi je krótko scharakteryzować
4,0Student zna większość procesów zachodzących w organizmach i potrafi je dokładnie scharakteryzować
4,5Student zna wszystkie procesy zachodzące w organizmach i potrafi je omówić
5,0Student zna wszystkie procesy zachodzące w organizmach, rozumie je i potrafi je dokładnie omówić
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_B08_W02Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych i technicznych uwarunkowań produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich właściwości w relacji do budowy
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej
C-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia biochemiczne: metabolizm, anabolizm, katabolizm, homeostaza, szlak metaboliczny, cykle metaboliczne. Budowa komórki. Woda oraz związki drobnocząsteczkowe i ich rola w organizmie. Wiązania występujące w związkach organicznych. Związki makroergiczne występujące w komórce
T-W-2Aminokwasy peptydy i białka. Budowa i właściwości aminokwasów. Przeglad ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściwości peptydów naturalnych. Białka – struktura, właściwości, klasyfikacja.
T-W-3Enzymy jako biokatalizatory reakcji biochemicznych; czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną, mechanizm działania, kinetyk, inhibicja i klasyfikacja enzymów
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.
T-W-6Proteoliza białek oraz przemiany metaboliczne aminokwasów. Budowa i rola enzymów proteolitycznych. Katabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Biochemiczna rola produktów przemian aminokwasów.
T-W-7Węglowodany - budowa, występowanie w roślinach. Fotosynteza. Fosforylacja fotosyntetyczna
T-W-8Biosynteza oligo- i polisacharydów w roślinach. Przemiany metaboliczne węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza.
T-W-9Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cykl Krebsa). Cykl glioksylanowy.
T-W-10Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łancucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utlenienia glukozy
T-W-11Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów
T-W-12Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony.
T-W-13Metabolity wtórne roślin - kwasy organiczne, terpeny, fitosterole, alkaloidy.
T-W-14Barwniki kwiatów i owoców - ich budowa oraz rola.
T-W-15Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów: ninhydrynowa, ksantoproteinowa - charakterystyczna dla aminokwasów aromatycznych, Millona - wykrywanie pierścienia fenolowego tyrozyny, Adamkiewicza-Hopkinsa - wykrywanie pierścienia indolowego tryptofanu, Fola - wykrywanie aminokwasów siarkowych
T-L-2Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową
T-L-3Wykrywanie składników kwasów nukleinowych: reakcje jakościowe charakterystyczne dla zasad purynowych, kwasu ortofosforowego, pentoz, D-rybozy oraz 2-D-deoksyrybozy. Wykrywanie komponentu białkowego w ekstrakcie nukleoprotein
T-L-4Reakcje barwne ogólne dla cukrowców: próba Molischa z alfa-naftolem, Tollensa z floroglucyną, Seliwanowa, Fehlinga. Właściwości redukujące sacharozy po hydrolizie kwasowej
T-L-5Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazy polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy). Oznaczanie wybranych witamin z grupy B
T-L-6Wykrywanie w ekstrakcie z lipidów mózgu obecności: glicerolu, jonów ortofosforowych, choliny. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej
T-L-7Ilościowe oznaczanie alkaloidów tytoniu. Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne w zakresie merytorycznych treści przedmiotu
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie omówić budowy i właściwości makrocząsteczek
3,0Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek występujących w organizmach
3,5Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna ogólnie procesy metaboliczne zachodzące w organizmach
4,0Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna większość procesów metabolicznych zachodzących w organizmach
4,5Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna znaczną większość procesów metabolicznych zachodzących w organizmach
5,0Student dokładnie potrafi omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna wszystkie procesy metaboliczne zachodzące w organizmach
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_B08_U01Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U13Posiada umiejętność porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
ROL_1A_U14Posiada umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych i pisemnych w języku polskim i obcym z zakresu nauk rolniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich właściwości w relacji do budowy
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej
C-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-4Student rozumie funkcjonowanie organizmów żywych
Treści programoweT-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów: ninhydrynowa, ksantoproteinowa - charakterystyczna dla aminokwasów aromatycznych, Millona - wykrywanie pierścienia fenolowego tyrozyny, Adamkiewicza-Hopkinsa - wykrywanie pierścienia indolowego tryptofanu, Fola - wykrywanie aminokwasów siarkowych
T-L-2Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową
T-L-3Wykrywanie składników kwasów nukleinowych: reakcje jakościowe charakterystyczne dla zasad purynowych, kwasu ortofosforowego, pentoz, D-rybozy oraz 2-D-deoksyrybozy. Wykrywanie komponentu białkowego w ekstrakcie nukleoprotein
T-L-4Reakcje barwne ogólne dla cukrowców: próba Molischa z alfa-naftolem, Tollensa z floroglucyną, Seliwanowa, Fehlinga. Właściwości redukujące sacharozy po hydrolizie kwasowej
T-L-5Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazy polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy). Oznaczanie wybranych witamin z grupy B
T-L-6Wykrywanie w ekstrakcie z lipidów mózgu obecności: glicerolu, jonów ortofosforowych, choliny. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej
T-L-7Ilościowe oznaczanie alkaloidów tytoniu. Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne w zakresie merytorycznych treści przedmiotu
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników oraz właściwa ich interpretacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna podstawowych pojęć biochemicznych i nie potrafi przeprowadzać analiz laboratoryjnych
3,0Student w nieznacznym stopniu posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek z pomocą nauczyciela
3,5Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek z pomocą nauczyciela
4,0Student posługuje się większością podstawowych pojęć biochemicznych i potrafi przeprowadzić większość analiz identyfikacji makrocząsteczek
4,5Student posługuje się znaczącą większością podstawowych pojęć biochemicznych i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
5,0Student posługuje się wszystkimi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_B08_K01Student potrafi pracować w zespole i wykazuje się umiejętnością podziału pracy w laboratorium
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz ma świadomość konieczności uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy
ROL_1A_K02Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-4Student rozumie funkcjonowanie organizmów żywych
Treści programoweT-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów: ninhydrynowa, ksantoproteinowa - charakterystyczna dla aminokwasów aromatycznych, Millona - wykrywanie pierścienia fenolowego tyrozyny, Adamkiewicza-Hopkinsa - wykrywanie pierścienia indolowego tryptofanu, Fola - wykrywanie aminokwasów siarkowych
T-L-2Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową
T-L-3Wykrywanie składników kwasów nukleinowych: reakcje jakościowe charakterystyczne dla zasad purynowych, kwasu ortofosforowego, pentoz, D-rybozy oraz 2-D-deoksyrybozy. Wykrywanie komponentu białkowego w ekstrakcie nukleoprotein
T-L-4Reakcje barwne ogólne dla cukrowców: próba Molischa z alfa-naftolem, Tollensa z floroglucyną, Seliwanowa, Fehlinga. Właściwości redukujące sacharozy po hydrolizie kwasowej
T-L-5Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazy polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy). Oznaczanie wybranych witamin z grupy B
T-L-6Wykrywanie w ekstrakcie z lipidów mózgu obecności: glicerolu, jonów ortofosforowych, choliny. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej
T-L-7Ilościowe oznaczanie alkaloidów tytoniu. Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu
Metody nauczaniaM-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników oraz właściwa ich interpretacja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student w nieznacznym stopniu potrafi pracować w zespole badawczym
3,5Student w podstawowym stopniu potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje umiarkowaną umiejętność podziału pracy w laboratorium
4,0Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje podstawową umiejętność podziału pracy w laboratorium
4,5Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje dobrą umiejętność podziału pracy w laboratorium
5,0Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje bardzo dobrą umiejętność podziału pracy w laboratorium