Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Ochrona środowiska:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ochrona środowiska
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekologii, Ochrony i Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Podlasińska <Joanna.Podlasinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 30 2,00,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 2,00,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Przed rozpoczęciem nauki przedmiotu Student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu ochrony środowiska

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu ochrony środowiska,
C-2Uświadomienie studentowi potrzeby ochrony środowiska
C-3Nabycie przez studenta umiejętności oceny stanu środowiska
C-4Nabycie przez studenta umiejętności oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Możliwości ograniczenia chemizacji rolnictwa. Porównanie rolnictwa biodynamicznego z konwencjonalnymi metodami uprawy. Oddziaływanie pestycydów na pszczoły.2
T-A-2Wpływ gleby i sposobu użytkowania zlewni na czystość wód i straty składników biogennych.2
T-A-3Wpływ ferm wielkotowarowych na środowisko. Projekt zagospodarowania gnojowicy.2
T-A-4Ocena strat gleby na podstawie współczynników erozyjności. Ocena odporności gleb na chemiczną degradację.2
T-A-5Testy wzrostu i rozwoju korzeni w ocenie skażenia gleby metalami ciężkimi oraz sposób gospodarowania przy szlakach komunikacyjnych. Omówienie wykonania projektu oceny zagrożenia hałasem.2
T-A-6Odporność gleb na degradację na zanieczyszczenia przemysłowe2
T-A-7Oddziaływanie hut aluminium w Koninie i Skawinie na środowisko2
T-A-8zaliczenie przedmiotu1
15
wykłady
T-W-1Środowisko człowieka i jego obciążenia. Źródła i obieg pestycydów w środowisku. Skutki uboczne stosowania pestycydów dla środowiska.4
T-W-2Biologiczne skutki nawożenia mineralnego. Nawozy organiczne – rodzaje, zasady stosowania.2
T-W-3Zanieczyszczenia i ochrona powietrza atmosferycznego. Źródła i rodzaje zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia gazowe i pyłowe. Skutki zanieczyszczenia powietrza. Efekt cieplarniany. Zjawisko smogu typu londyńskiego i kalifornijskiego2
T-W-4Kwaśne opady, przyczyny niszczenia lasów, dziura ozonowa. Znaczenie lasu w środowisku i życiu człowieka. Zasoby leśne Polski. Ochrona zasobów leśnych.2
T-W-5Obieg wody w przyrodzie. Użytkowanie zasobów wody. Rodzaje i źródła zanieczyszczenia wód. Ścieki – ich rodzaje i skład. Wskaźniki zanieczyszczenia. Skutki zanieczyszczeń dla środowiska. Stan czystości wód powierzchniowych (jezior i rzek) w Polsce. Sposoby ochrony wód przed zanieczyszczeniem.4
T-W-6Znaczenie gleby w przyrodzie i gospodarce człowieka. Przyczyny degradacji gleb oraz ich ochrona i rekultywacja. Formy i czynniki degradacji gleb. Erozja, pustynnienie i stepowienie zniekształcenie gruntów, chemiczne zanieczyszczenie gleb. Wpływ zanieczyszczenia gleb na środowisko i życie człowieka. Sposoby ochrony gleb.4
T-W-7Rodzaje odpadów i ich źródła. Uciążliwość odpadów dla środowiska. Sposoby zagospodarowania odpadów2
T-W-8Główne pojęcia dotyczące hałasu i wibracji. Źródła hałasu i wibracji. Wpływ hałasu i wibracji na człowieka i środowisko.2
T-W-9Rodzaje, właściwości i źródła promieniowania. Negatywne skutki promieniowania jonizującego. Zagrożenie związane z promieniotwórczością.2
T-W-10Chemizacja środowiska przyrodniczego, a zdrowie człowieka. Zanieczyszczenia i skażenie żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka. Sposoby przeciwdziałania chemizacji żywności. Najczęstsze choroby XXI wieku (cywilizacyjne, społeczne, zawodowe).4
T-W-11Katastrofy naturalne2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2wykonanie projektu zagospodarowania gnojowicy10
A-A-3studiowanie literatury5
A-A-4przygotowanie prezentacji multimedialnej10
A-A-5przygotowanie do zajęć5
A-A-6przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń5
A-A-7wykonanie projektu oceny hałasem i natężenia ruchu wybranego miejsca w mieście lub na obszarach wiejskich10
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotownie do zaliczenia10
A-W-3przygotowanie prezentacji multimedialnej10
A-W-4studiowanie literatury10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Wykład problemowy
M-4Ćwiczenia przedmiotowe (audytoryjne)
M-5Praca w grupach
M-6Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć również za aktywność i zaangażowanie
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
S-3Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C15_W01
Student posiada podstawowa wiedzę z zakresu ochrony środowiska, zna i rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
ROL_1A_W06R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-W-11M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C15_U01
Nabycie przez studenta umiejętności oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
ROL_1A_U13, ROL_1A_U14R1A_U02, R1A_U09C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-W-11M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C15_K01
student potrafi aktywnie uczestniczyć w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy, ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
ROL_1A_K01, ROL_1A_K02, ROL_1A_K06R1A_K01, R1A_K02, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01C-1, C-3, C-2, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-W-11M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C15_W01
Student posiada podstawowa wiedzę z zakresu ochrony środowiska, zna i rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
2,0Student nie zna żadnych teoretycznych podstaw związanych z ochroną środowiska, nie zna i nie rozumie potrzeby zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
3,0Student posiada podstawową wiedzę, tj. zna w stopniu dostatecznym teoretyczne podstawy związane z ochroną środowiska, wie o potrzebie zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
3,5Student wykazuje się połowiczną wiedzą na temat metod stosowanych w ochronie środowiska, wie o potrzebie zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
4,0Student posiada dobrą wiedzę w zakresie przedmiotu, tj, zna większość metod stosowanych w ochronie środowiska, rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
4,5Student wykazuje się ponad dobrą wiedzą w zakresie przedmiotu, tj. zna prawie wszystkie metody stosowane w ochronie środowiska, rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
5,0Student posiada pełną wiedzę przedmiotową, zna wszystkie metody stosowane w ochronie środowiska, zna i rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C15_U01
Nabycie przez studenta umiejętności oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
2,0Student nie posiada żadnych umiejętności w zakresie oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
3,0Student posiada podstawowe umiejętności przedmiotowe, tj. potrafi określić tylko niektóre przejawy antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, wie o produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywuje wystapienia z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa pod kierunkiem nauczyciela
3,5Student posiada połowiczne umiejętności w zakresie oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
4,0Student posiada dobre umiejętności w zakresie przedmiotu, tj. potrafi w większości przypadków określić przejawy antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, powiedziec o metodach produkcji zdrowej żywnosci oraz samodzielnie przygotowywuje wystapienia z zakresu powiązań ochrony środowiska i rolnictwa
4,5Student posiada ponad dobre (prawie pełne) umiejętności w zakresie ceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz samodzielnego przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
5,0Student ma bardzo dobre umiejętności w zakresie oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, potrafi w każdym przypadku właściwie określić (dobrać) sposób produkcji zdrowej żywnosci oraz samodzielnie przygotowywać wystapienia z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C15_K01
student potrafi aktywnie uczestniczyć w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy, ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
2,0Student nie uczestniczy w żaden sposób w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, cechuje się postawą nieodpowiedzialną i brakiem sumienności w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, nie ma świadomości potrzeby uczenia sie przez całe życie oraz oraz nie uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
3,0Student biernie uczestniczy w pracy zespołowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, wykazuje się dostateczną odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma podstawową świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
3,5Student dość aktywnie uczestniczy w pracy grupowej, próbuje podejmować własne inicjatywy, cechuje go dość odpowiedzialna i sumienna postawa w zdobywaniu wiedzy i umiejętności przedmiotowych, ma ponad dostateczną (połowiczną) świadomość rozwoju nauk i wynikającej z tego potrzeby uczenia się przez całe życie oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
4,0Student bierze aktywny udział w pracy zespołowej, podejmuje własne inicjatywy, jest w stopniu dobrym odpowiedzialny i sumienny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma dobrą świadomość potrzeby aktualizacji własnej wiedzy oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
4,5Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, potrafi zorganizować działania zespołowe, podejmuje własne inicjatywy, jest odpowiedzialny za działania własne i grupowe, sumiennie zdobywa wiedzę i umiejętności przedmiotowe, cechuje go prawie pełna (ponad dobra) świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
5,0Student bardzo aktywnie uczestniczy w pracy grupowej, potrafi sprawnie kierować pracą zespołu i motywować do działania jego członków, podejmuje własne przemyślane inicjatywy i w sposób bardzo świadomy i odpowiedzialny dąży do ich realizacji, bardzo sumiennie zdobywa wiedzę i umiejętności przedmiotowe, ma pełną świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności

Literatura podstawowa

  1. Stępczak K., Ochrona i kształtowanie środowiska, Wyd. WSiP, Warszawa, 2011
  2. Bartkowski T., Kształtowanie i ochrona środowiska człowieka, Wyd. PWN, Warszawa, 1991
  3. Borowiec S., Biologiczne skutki chemizacji rolnictwa (skrypt), Wyd. AR, Szczecin, 1985
  4. Dobrzański G., Dobrzańska B., Kiełczewski D., Łapińska E., Ochrona środowiska przyrodniczego, Wyd. WEiŚ, Białystok, 1995
  5. Jermaczek A., Pawlaczyk P, Poradnik lokalnej ochrony środowiska, Wyd. WWF, Świebodzin, 1995
  6. Głowiak B., Kempa E., Winnicki T., Podstawy ochrony środowiska, Wyd. PWN, Warszawa, 1985

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Możliwości ograniczenia chemizacji rolnictwa. Porównanie rolnictwa biodynamicznego z konwencjonalnymi metodami uprawy. Oddziaływanie pestycydów na pszczoły.2
T-A-2Wpływ gleby i sposobu użytkowania zlewni na czystość wód i straty składników biogennych.2
T-A-3Wpływ ferm wielkotowarowych na środowisko. Projekt zagospodarowania gnojowicy.2
T-A-4Ocena strat gleby na podstawie współczynników erozyjności. Ocena odporności gleb na chemiczną degradację.2
T-A-5Testy wzrostu i rozwoju korzeni w ocenie skażenia gleby metalami ciężkimi oraz sposób gospodarowania przy szlakach komunikacyjnych. Omówienie wykonania projektu oceny zagrożenia hałasem.2
T-A-6Odporność gleb na degradację na zanieczyszczenia przemysłowe2
T-A-7Oddziaływanie hut aluminium w Koninie i Skawinie na środowisko2
T-A-8zaliczenie przedmiotu1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Środowisko człowieka i jego obciążenia. Źródła i obieg pestycydów w środowisku. Skutki uboczne stosowania pestycydów dla środowiska.4
T-W-2Biologiczne skutki nawożenia mineralnego. Nawozy organiczne – rodzaje, zasady stosowania.2
T-W-3Zanieczyszczenia i ochrona powietrza atmosferycznego. Źródła i rodzaje zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia gazowe i pyłowe. Skutki zanieczyszczenia powietrza. Efekt cieplarniany. Zjawisko smogu typu londyńskiego i kalifornijskiego2
T-W-4Kwaśne opady, przyczyny niszczenia lasów, dziura ozonowa. Znaczenie lasu w środowisku i życiu człowieka. Zasoby leśne Polski. Ochrona zasobów leśnych.2
T-W-5Obieg wody w przyrodzie. Użytkowanie zasobów wody. Rodzaje i źródła zanieczyszczenia wód. Ścieki – ich rodzaje i skład. Wskaźniki zanieczyszczenia. Skutki zanieczyszczeń dla środowiska. Stan czystości wód powierzchniowych (jezior i rzek) w Polsce. Sposoby ochrony wód przed zanieczyszczeniem.4
T-W-6Znaczenie gleby w przyrodzie i gospodarce człowieka. Przyczyny degradacji gleb oraz ich ochrona i rekultywacja. Formy i czynniki degradacji gleb. Erozja, pustynnienie i stepowienie zniekształcenie gruntów, chemiczne zanieczyszczenie gleb. Wpływ zanieczyszczenia gleb na środowisko i życie człowieka. Sposoby ochrony gleb.4
T-W-7Rodzaje odpadów i ich źródła. Uciążliwość odpadów dla środowiska. Sposoby zagospodarowania odpadów2
T-W-8Główne pojęcia dotyczące hałasu i wibracji. Źródła hałasu i wibracji. Wpływ hałasu i wibracji na człowieka i środowisko.2
T-W-9Rodzaje, właściwości i źródła promieniowania. Negatywne skutki promieniowania jonizującego. Zagrożenie związane z promieniotwórczością.2
T-W-10Chemizacja środowiska przyrodniczego, a zdrowie człowieka. Zanieczyszczenia i skażenie żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka. Sposoby przeciwdziałania chemizacji żywności. Najczęstsze choroby XXI wieku (cywilizacyjne, społeczne, zawodowe).4
T-W-11Katastrofy naturalne2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2wykonanie projektu zagospodarowania gnojowicy10
A-A-3studiowanie literatury5
A-A-4przygotowanie prezentacji multimedialnej10
A-A-5przygotowanie do zajęć5
A-A-6przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń5
A-A-7wykonanie projektu oceny hałasem i natężenia ruchu wybranego miejsca w mieście lub na obszarach wiejskich10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotownie do zaliczenia10
A-W-3przygotowanie prezentacji multimedialnej10
A-W-4studiowanie literatury10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C15_W01Student posiada podstawowa wiedzę z zakresu ochrony środowiska, zna i rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W06Zna i rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu ochrony środowiska,
C-2Uświadomienie studentowi potrzeby ochrony środowiska
Treści programoweT-W-1Środowisko człowieka i jego obciążenia. Źródła i obieg pestycydów w środowisku. Skutki uboczne stosowania pestycydów dla środowiska.
T-W-2Biologiczne skutki nawożenia mineralnego. Nawozy organiczne – rodzaje, zasady stosowania.
T-W-3Zanieczyszczenia i ochrona powietrza atmosferycznego. Źródła i rodzaje zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia gazowe i pyłowe. Skutki zanieczyszczenia powietrza. Efekt cieplarniany. Zjawisko smogu typu londyńskiego i kalifornijskiego
T-W-4Kwaśne opady, przyczyny niszczenia lasów, dziura ozonowa. Znaczenie lasu w środowisku i życiu człowieka. Zasoby leśne Polski. Ochrona zasobów leśnych.
T-W-5Obieg wody w przyrodzie. Użytkowanie zasobów wody. Rodzaje i źródła zanieczyszczenia wód. Ścieki – ich rodzaje i skład. Wskaźniki zanieczyszczenia. Skutki zanieczyszczeń dla środowiska. Stan czystości wód powierzchniowych (jezior i rzek) w Polsce. Sposoby ochrony wód przed zanieczyszczeniem.
T-W-6Znaczenie gleby w przyrodzie i gospodarce człowieka. Przyczyny degradacji gleb oraz ich ochrona i rekultywacja. Formy i czynniki degradacji gleb. Erozja, pustynnienie i stepowienie zniekształcenie gruntów, chemiczne zanieczyszczenie gleb. Wpływ zanieczyszczenia gleb na środowisko i życie człowieka. Sposoby ochrony gleb.
T-W-7Rodzaje odpadów i ich źródła. Uciążliwość odpadów dla środowiska. Sposoby zagospodarowania odpadów
T-W-8Główne pojęcia dotyczące hałasu i wibracji. Źródła hałasu i wibracji. Wpływ hałasu i wibracji na człowieka i środowisko.
T-W-9Rodzaje, właściwości i źródła promieniowania. Negatywne skutki promieniowania jonizującego. Zagrożenie związane z promieniotwórczością.
T-W-10Chemizacja środowiska przyrodniczego, a zdrowie człowieka. Zanieczyszczenia i skażenie żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka. Sposoby przeciwdziałania chemizacji żywności. Najczęstsze choroby XXI wieku (cywilizacyjne, społeczne, zawodowe).
T-A-1Możliwości ograniczenia chemizacji rolnictwa. Porównanie rolnictwa biodynamicznego z konwencjonalnymi metodami uprawy. Oddziaływanie pestycydów na pszczoły.
T-A-2Wpływ gleby i sposobu użytkowania zlewni na czystość wód i straty składników biogennych.
T-A-3Wpływ ferm wielkotowarowych na środowisko. Projekt zagospodarowania gnojowicy.
T-A-4Ocena strat gleby na podstawie współczynników erozyjności. Ocena odporności gleb na chemiczną degradację.
T-A-5Testy wzrostu i rozwoju korzeni w ocenie skażenia gleby metalami ciężkimi oraz sposób gospodarowania przy szlakach komunikacyjnych. Omówienie wykonania projektu oceny zagrożenia hałasem.
T-A-6Odporność gleb na degradację na zanieczyszczenia przemysłowe
T-A-7Oddziaływanie hut aluminium w Koninie i Skawinie na środowisko
T-W-11Katastrofy naturalne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Wykład problemowy
M-4Ćwiczenia przedmiotowe (audytoryjne)
M-5Praca w grupach
M-6Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć również za aktywność i zaangażowanie
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
S-3Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna żadnych teoretycznych podstaw związanych z ochroną środowiska, nie zna i nie rozumie potrzeby zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
3,0Student posiada podstawową wiedzę, tj. zna w stopniu dostatecznym teoretyczne podstawy związane z ochroną środowiska, wie o potrzebie zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
3,5Student wykazuje się połowiczną wiedzą na temat metod stosowanych w ochronie środowiska, wie o potrzebie zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
4,0Student posiada dobrą wiedzę w zakresie przedmiotu, tj, zna większość metod stosowanych w ochronie środowiska, rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
4,5Student wykazuje się ponad dobrą wiedzą w zakresie przedmiotu, tj. zna prawie wszystkie metody stosowane w ochronie środowiska, rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
5,0Student posiada pełną wiedzę przedmiotową, zna wszystkie metody stosowane w ochronie środowiska, zna i rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C15_U01Nabycie przez studenta umiejętności oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U13Posiada umiejętność porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
ROL_1A_U14Posiada umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych i pisemnych w języku polskim i obcym z zakresu nauk rolniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Cel przedmiotuC-3Nabycie przez studenta umiejętności oceny stanu środowiska
C-4Nabycie przez studenta umiejętności oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego
Treści programoweT-W-1Środowisko człowieka i jego obciążenia. Źródła i obieg pestycydów w środowisku. Skutki uboczne stosowania pestycydów dla środowiska.
T-W-2Biologiczne skutki nawożenia mineralnego. Nawozy organiczne – rodzaje, zasady stosowania.
T-W-3Zanieczyszczenia i ochrona powietrza atmosferycznego. Źródła i rodzaje zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia gazowe i pyłowe. Skutki zanieczyszczenia powietrza. Efekt cieplarniany. Zjawisko smogu typu londyńskiego i kalifornijskiego
T-W-4Kwaśne opady, przyczyny niszczenia lasów, dziura ozonowa. Znaczenie lasu w środowisku i życiu człowieka. Zasoby leśne Polski. Ochrona zasobów leśnych.
T-W-5Obieg wody w przyrodzie. Użytkowanie zasobów wody. Rodzaje i źródła zanieczyszczenia wód. Ścieki – ich rodzaje i skład. Wskaźniki zanieczyszczenia. Skutki zanieczyszczeń dla środowiska. Stan czystości wód powierzchniowych (jezior i rzek) w Polsce. Sposoby ochrony wód przed zanieczyszczeniem.
T-W-6Znaczenie gleby w przyrodzie i gospodarce człowieka. Przyczyny degradacji gleb oraz ich ochrona i rekultywacja. Formy i czynniki degradacji gleb. Erozja, pustynnienie i stepowienie zniekształcenie gruntów, chemiczne zanieczyszczenie gleb. Wpływ zanieczyszczenia gleb na środowisko i życie człowieka. Sposoby ochrony gleb.
T-W-7Rodzaje odpadów i ich źródła. Uciążliwość odpadów dla środowiska. Sposoby zagospodarowania odpadów
T-W-8Główne pojęcia dotyczące hałasu i wibracji. Źródła hałasu i wibracji. Wpływ hałasu i wibracji na człowieka i środowisko.
T-W-9Rodzaje, właściwości i źródła promieniowania. Negatywne skutki promieniowania jonizującego. Zagrożenie związane z promieniotwórczością.
T-W-10Chemizacja środowiska przyrodniczego, a zdrowie człowieka. Zanieczyszczenia i skażenie żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka. Sposoby przeciwdziałania chemizacji żywności. Najczęstsze choroby XXI wieku (cywilizacyjne, społeczne, zawodowe).
T-A-1Możliwości ograniczenia chemizacji rolnictwa. Porównanie rolnictwa biodynamicznego z konwencjonalnymi metodami uprawy. Oddziaływanie pestycydów na pszczoły.
T-A-2Wpływ gleby i sposobu użytkowania zlewni na czystość wód i straty składników biogennych.
T-A-3Wpływ ferm wielkotowarowych na środowisko. Projekt zagospodarowania gnojowicy.
T-A-4Ocena strat gleby na podstawie współczynników erozyjności. Ocena odporności gleb na chemiczną degradację.
T-A-5Testy wzrostu i rozwoju korzeni w ocenie skażenia gleby metalami ciężkimi oraz sposób gospodarowania przy szlakach komunikacyjnych. Omówienie wykonania projektu oceny zagrożenia hałasem.
T-A-6Odporność gleb na degradację na zanieczyszczenia przemysłowe
T-A-7Oddziaływanie hut aluminium w Koninie i Skawinie na środowisko
T-W-11Katastrofy naturalne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Wykład problemowy
M-4Ćwiczenia przedmiotowe (audytoryjne)
M-5Praca w grupach
M-6Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć również za aktywność i zaangażowanie
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
S-3Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada żadnych umiejętności w zakresie oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
3,0Student posiada podstawowe umiejętności przedmiotowe, tj. potrafi określić tylko niektóre przejawy antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, wie o produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywuje wystapienia z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa pod kierunkiem nauczyciela
3,5Student posiada połowiczne umiejętności w zakresie oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
4,0Student posiada dobre umiejętności w zakresie przedmiotu, tj. potrafi w większości przypadków określić przejawy antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, powiedziec o metodach produkcji zdrowej żywnosci oraz samodzielnie przygotowywuje wystapienia z zakresu powiązań ochrony środowiska i rolnictwa
4,5Student posiada ponad dobre (prawie pełne) umiejętności w zakresie ceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, produkcji zdrowej żywnosci oraz samodzielnego przygotowywania wystapień z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
5,0Student ma bardzo dobre umiejętności w zakresie oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego, potrafi w każdym przypadku właściwie określić (dobrać) sposób produkcji zdrowej żywnosci oraz samodzielnie przygotowywać wystapienia z zakresu powiązań ochrony srodowiska i rolnictwa
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C15_K01student potrafi aktywnie uczestniczyć w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy, ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz ma świadomość konieczności uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy
ROL_1A_K02Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu ochrony środowiska,
C-3Nabycie przez studenta umiejętności oceny stanu środowiska
C-2Uświadomienie studentowi potrzeby ochrony środowiska
C-4Nabycie przez studenta umiejętności oceny wpływu antropopresji na stan środowiska przyrodniczego
Treści programoweT-W-1Środowisko człowieka i jego obciążenia. Źródła i obieg pestycydów w środowisku. Skutki uboczne stosowania pestycydów dla środowiska.
T-W-2Biologiczne skutki nawożenia mineralnego. Nawozy organiczne – rodzaje, zasady stosowania.
T-W-3Zanieczyszczenia i ochrona powietrza atmosferycznego. Źródła i rodzaje zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia gazowe i pyłowe. Skutki zanieczyszczenia powietrza. Efekt cieplarniany. Zjawisko smogu typu londyńskiego i kalifornijskiego
T-W-4Kwaśne opady, przyczyny niszczenia lasów, dziura ozonowa. Znaczenie lasu w środowisku i życiu człowieka. Zasoby leśne Polski. Ochrona zasobów leśnych.
T-W-5Obieg wody w przyrodzie. Użytkowanie zasobów wody. Rodzaje i źródła zanieczyszczenia wód. Ścieki – ich rodzaje i skład. Wskaźniki zanieczyszczenia. Skutki zanieczyszczeń dla środowiska. Stan czystości wód powierzchniowych (jezior i rzek) w Polsce. Sposoby ochrony wód przed zanieczyszczeniem.
T-W-6Znaczenie gleby w przyrodzie i gospodarce człowieka. Przyczyny degradacji gleb oraz ich ochrona i rekultywacja. Formy i czynniki degradacji gleb. Erozja, pustynnienie i stepowienie zniekształcenie gruntów, chemiczne zanieczyszczenie gleb. Wpływ zanieczyszczenia gleb na środowisko i życie człowieka. Sposoby ochrony gleb.
T-W-7Rodzaje odpadów i ich źródła. Uciążliwość odpadów dla środowiska. Sposoby zagospodarowania odpadów
T-W-8Główne pojęcia dotyczące hałasu i wibracji. Źródła hałasu i wibracji. Wpływ hałasu i wibracji na człowieka i środowisko.
T-W-9Rodzaje, właściwości i źródła promieniowania. Negatywne skutki promieniowania jonizującego. Zagrożenie związane z promieniotwórczością.
T-W-10Chemizacja środowiska przyrodniczego, a zdrowie człowieka. Zanieczyszczenia i skażenie żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka. Sposoby przeciwdziałania chemizacji żywności. Najczęstsze choroby XXI wieku (cywilizacyjne, społeczne, zawodowe).
T-A-1Możliwości ograniczenia chemizacji rolnictwa. Porównanie rolnictwa biodynamicznego z konwencjonalnymi metodami uprawy. Oddziaływanie pestycydów na pszczoły.
T-A-2Wpływ gleby i sposobu użytkowania zlewni na czystość wód i straty składników biogennych.
T-A-3Wpływ ferm wielkotowarowych na środowisko. Projekt zagospodarowania gnojowicy.
T-A-4Ocena strat gleby na podstawie współczynników erozyjności. Ocena odporności gleb na chemiczną degradację.
T-A-5Testy wzrostu i rozwoju korzeni w ocenie skażenia gleby metalami ciężkimi oraz sposób gospodarowania przy szlakach komunikacyjnych. Omówienie wykonania projektu oceny zagrożenia hałasem.
T-A-6Odporność gleb na degradację na zanieczyszczenia przemysłowe
T-A-7Oddziaływanie hut aluminium w Koninie i Skawinie na środowisko
T-W-11Katastrofy naturalne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Wykład problemowy
M-4Ćwiczenia przedmiotowe (audytoryjne)
M-5Praca w grupach
M-6Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć również za aktywność i zaangażowanie
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
S-3Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie uczestniczy w żaden sposób w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, cechuje się postawą nieodpowiedzialną i brakiem sumienności w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, nie ma świadomości potrzeby uczenia sie przez całe życie oraz oraz nie uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
3,0Student biernie uczestniczy w pracy zespołowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, wykazuje się dostateczną odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma podstawową świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
3,5Student dość aktywnie uczestniczy w pracy grupowej, próbuje podejmować własne inicjatywy, cechuje go dość odpowiedzialna i sumienna postawa w zdobywaniu wiedzy i umiejętności przedmiotowych, ma ponad dostateczną (połowiczną) świadomość rozwoju nauk i wynikającej z tego potrzeby uczenia się przez całe życie oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
4,0Student bierze aktywny udział w pracy zespołowej, podejmuje własne inicjatywy, jest w stopniu dobrym odpowiedzialny i sumienny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma dobrą świadomość potrzeby aktualizacji własnej wiedzy oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
4,5Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, potrafi zorganizować działania zespołowe, podejmuje własne inicjatywy, jest odpowiedzialny za działania własne i grupowe, sumiennie zdobywa wiedzę i umiejętności przedmiotowe, cechuje go prawie pełna (ponad dobra) świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności
5,0Student bardzo aktywnie uczestniczy w pracy grupowej, potrafi sprawnie kierować pracą zespołu i motywować do działania jego członków, podejmuje własne przemyślane inicjatywy i w sposób bardzo świadomy i odpowiedzialny dąży do ich realizacji, bardzo sumiennie zdobywa wiedzę i umiejętności przedmiotowe, ma pełną świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie oraz oraz uświadamia sobie zależności, jakie istnieją między działalnością rolniczą a jej wpływem na środowisko i produkcją zdrowej żywności