Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ROL_1A_O09-U_U01 | Student potrafi zaprojektować technologię produkcji roślinnej z uwzględnieniem najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ROL_1A_U04 | Potrafi zaprojektować technologię produkcji podstawowych roślin rolniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne |
---|
ROL_1A_U18 | Ma umiejętność analizowania informacji biznesowych, kalkulowania rezultatów i przygotowywania biznesplanu. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Umiejętność optymalizacji technologii w produkcji roślinnej. |
---|
C-2 | Umiejętność szacowania efektów ekonomicznych w wyniku stosowania optymalizacji techniki i technologii w produkcji roślinnej. |
Treści programowe | T-W-2 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie pszenicy i pszenżyta. |
---|
T-W-3 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie żyta. |
T-W-4 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie owsa. |
T-W-5 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie jęczmienia. |
T-W-6 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie rzepaku. |
T-W-7 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie soi. |
T-W-8 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie kukurydzy. |
T-W-9 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie buraka cukrowego. |
T-W-10 | Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie ziemniaków. |
Metody nauczania | M-4 | Projekt. |
---|
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena projektu optymalizacji procesu produkcyjnego . |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce. |
3,5 | Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym. |
4,0 | Student potrafi skorzystać z typowych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej. |
4,5 | Student potrafi skorzystać z najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej. |
5,0 | Student potrafi skorzystać z najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej w celu uzyskania zamierzonych efektów. |