Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)
Sylabus przedmiotu Uprawa roślin rolniczych 1:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Uprawa roślin rolniczych 1 | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Stanisław Pużyński <Stanislaw.Puzynski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma podstawową wiedzę z botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa, chemii rolnej, użytkowania maszyn i urządzeń. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z rodzajami i specyfiką produkcji roślinnej, wpływem czynników siedliskowych na wielkość i jakość plonów. |
C-2 | Zapoznanie studenta z biologią, wymaganiami siedliskowymi, oddziaływaniem na środowisko i agrotechniką roślin uprawy polowej. |
C-3 | Nabycie umiejętności odpowiedniego doboru gatunków roślin rolniczych i systemu uprawy roli do warunków siedliskowych oraz medtody pielęgnacji roślin zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Znaczenie gospodarcze, wymagania siedliskowe i przedplonowe, wpływ na środowisko poszczególnych grup użytkowych roślin uprawnych(zboża, okopowe, przemysłowe, strączkowe, motyklowe drobnonasinne). | 5 |
T-A-2 | Rozpoznawanie nasion i owoców, charakterystyka morfologiczna, fazy rozwojowe najważniejszych gospodrczo gatunków roślin rolniczych. | 5 |
T-A-3 | Ocena materiału siewnego | 2 |
T-A-4 | Charakterystyka grup biologicznych chwastów (jare, zimujace i ozime, trwałe) | 2 |
T-A-5 | Klasyfikacja herbicydów wg mechanizmu działania. | 2 |
16 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Rozpoznawanie gatunków chwastów na materiale zielnikowym z określeniem szkodliwości dla roślin rolniczych. | 2 |
T-L-2 | Oznaczanie wartości materiału siewnego (czystości, wigoru nasion), obliczanie ilości wysiewu. | 2 |
T-L-3 | Projekt płodozmianu dla określonych warunków siedliskowych; dobór gatunków roślin rolniczych i ich następstwo, bilans substancji organicznej, uprawa roli i pielegnacja roślin. | 4 |
8 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rolnictwo jako dział gospodarki, czynniki jego rozwoju, struktura agrarna - tentencje zmian. Koncepcja rolnictwa zrównoważonego. Rolnictwo polskie na tle ronictwa w Unii Europejskiej. | 3 |
T-W-2 | Rodzaje i specyfika produkcji roślinnej, siedlisko i jego czynniki. | 2 |
T-W-3 | Wpływ czynników siedliska na wielkość i jakość plonów, możliwości regulowania czynników siedliska. | 2 |
T-W-4 | Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej i rejonizacja produkcji roślinnej. | 2 |
T-W-5 | Optymalizacjia fizycznych właściwości gleby (pierwotnych i wtórnych). Agronomiczne właściwości gleby. Zadania uprawy roli. Agrotechniczna ocena narzędzi uprawowych. | 3 |
T-W-6 | Współczesne systemy uprawy roli (płużny, bezpłużny i siew bezposredni), ich wpływ na środowisko glebowe, wielkość i jakość plonów; czynniki wpływające na wybór systemu uprawy roli. | 3 |
T-W-7 | Siew, sadzenie i pielęgnacja roślin rolniczych. | 2 |
T-W-8 | Ekologia i biologia chwastów -szkodliwość gospodarcza, potencjalne korzyści, konkurencyjność wobec roślin uprawnych, progi szkodliwości, przyczyny wzrostu zachwaszczenia, wpływ czynników agrotechnicznych na zachwaszczenie, metody określania stanu i stopnia zachwaszczenia łanu i gleby. | 4 |
T-W-9 | Metody ograniczania zachwaszczenia we współczesnym rolnictwie (zapobiegawcza, agrotechniczno-mechaniczna, sciółkowanie i niekonwencjonalne metody fizyczne, biologiczna i chemiczna). | 2 |
T-W-10 | Funckcje zmianowania we współczesnym rolnictwie -biologiczna, chemiczna, fizyczna, gospodarcza i krajobrazowa. | 3 |
T-W-11 | Uprawa roli w płodozmianie w różnych warunkach glebowych i topograficznych. | 2 |
T-W-12 | Rola masy organicznej ze szczególnym uwzględnieniem międzyplonów w ochronie potencjału produkcyjnego gleby i środowiska. | 2 |
T-W-13 | Charakterystyka współczesnych systemów gospodarowania (konwencjonalny, integrowany , ekologiczny). | 2 |
32 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 16 |
A-A-2 | przygotownie się do zaliczenia treści programowych ćwiczeń audytoryjnych | 8 |
A-A-3 | konsultacje przedmiotowe | 4 |
A-A-4 | czytanie wskazanej literatury | 2 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-L-2 | przygotownie się do zaliczenia treści programowych ćwiczeń laboratoryjnych | 8 |
A-L-3 | konsultacje przedmiotowe | 4 |
A-L-4 | czytanie wskazanej literatury | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 32 |
A-W-2 | kosultacje przedmiotowe | 4 |
A-W-3 | samodzielne studiowanie treści programowych wykładów | 20 |
A-W-4 | czytanie wskazanej literatury | 20 |
A-W-5 | przygotowanie się do egzaminu | 14 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Wykład problemowy |
M-3 | prezentacja multimedialna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Potwierdzone zaangażowanie studenta w dyskusję |
S-2 | Ocena formująca: Sprawdzian wiadomości z ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru -egzamin. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C11_W01 Student ma podstwową wiedzę z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii uprawy roli, pielegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko. | ROL_1A_W10 | R1A_W04, R1A_W05 | InzA_W05 | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-A-1, T-A-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C11_U01 Student potrafi identyfikować gatunki roślin uprawnych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, umie zaprojektować zmianowanie roślin i dostosować technologię produkcji z zachowaniem ponencjału produkcyjnego gleby. | ROL_1A_U03, ROL_1A_U04 | R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-2, C-3 | T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-7, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-4, T-L-1, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C11_K01 Posiadana wiedza daje studentowi świadomość w jak dużej mierze poprzez podejmowaną działaność rolniczą wpływa na wielkość i jakość plonów roślin rolniczych oraz stan środowiska przyrodniczego jak również na ile poziom gospodarowania zależy od najnowszych technologii. | ROL_1A_K01, ROL_1A_K02, ROL_1A_K05, ROL_1A_K06 | R1A_K01, R1A_K02, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07 | InzA_K01 | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-A-5, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C11_W01 Student ma podstwową wiedzę z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii uprawy roli, pielegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko. | 2,0 | Student nie zna podstwowych pojęć dotyczących celu i zadań produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii uprawy roli, pielegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko. |
3,0 | Student zna niektóre zagadnienia z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii uprawy roli, pielegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko. | |
3,5 | Student zna większość zagadnień z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii uprawy roli, pielegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko lecz nie zawsze poprawnie je interpretuje. | |
4,0 | Student zna większość zagadnień z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii uprawy roli, pielegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko, poprawnie je interpretuje. | |
4,5 | Student zna większość zagadnień z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii uprawy roli, pielegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko, poprawnie je interpretuje i ocenia. | |
5,0 | Student zna zagadnienia z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii uprawy roli, pielegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko, poprawnie je interpretuje i ocenia. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C11_U01 Student potrafi identyfikować gatunki roślin uprawnych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, umie zaprojektować zmianowanie roślin i dostosować technologię produkcji z zachowaniem ponencjału produkcyjnego gleby. | 2,0 | Student nie zna podstwowych treści podawanych na wykładach i ćwiczeniach. |
3,0 | Student potrafi identyfikować wiekszość gatunków roślin uprawnych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, nie umie prwidłowo zaprojektować zmianowania roślin i dostosować technologię produkcji z zachowaniem ponencjału produkcyjnego gleby. | |
3,5 | Student potrafi identyfikować gatunki roślin uprawnych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, umie prawidłowo zaprojektować zmianowanie roślin, nie potrafi dostosować technologii produkcji z zachowaniem jej ponencjału produkcyjnego. | |
4,0 | Student potrafi identyfikować gatunki roślin uprawnych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, umie zaprojektować zmianowanie roślin, potrafi dostosować technologię produkcji odpowiednio do jednej z kategorii agronomicznej gleby z zachowaniem jej ponencjału produkcyjnego. | |
4,5 | Student potrafi identyfikować gatunki roślin uprawnych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, umie zaprojektować zmianowanie roślin i dostosować technologię produkcji odpowiednio do dwóch kategorii agronomicznych gleb z zachowaniem ich ponencjału produkcyjnego. | |
5,0 | Student potrafi identyfikować gatunki roślin uprawnych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, umie zaprojektować zmianowanie roślin i dostosować technologię produkcji do każdej kategorii agronomicznej gleb z zachowaniem ich ponencjału produkcyjnego. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C11_K01 Posiadana wiedza daje studentowi świadomość w jak dużej mierze poprzez podejmowaną działaność rolniczą wpływa na wielkość i jakość plonów roślin rolniczych oraz stan środowiska przyrodniczego jak również na ile poziom gospodarowania zależy od najnowszych technologii. | 2,0 | Student nie ma świadomości wpływu podejmowanej działalności rolniczej na plonowanie roślin i kształtowanie środowiska ani potrzeby uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy. |
3,0 | Student ma świadomości wpływu podejmowanej działalności rolniczej na plonowanie roślin lecz nie czuje się odpowiedzialny za kształtowanie środowiska i nie widzi potrzeby uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy. | |
3,5 | Student ma świadomości wpływu podejmowanej działalności rolniczej na plonowanie roślin lecz nie czuje się w pełni odpowiedzialny za kształtowanie środowiska i nie widzi potrzeby uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy. | |
4,0 | Student ma świadomości wpływu podejmowanej działalności rolniczej na plonowanie roślin i czuje się w pewnym stopniu odpowiedzialny za kształtowanie środowiska i potrzebę uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy. | |
4,5 | Student ma świadomości wpływu podejmowanej działalności rolniczej na plonowanie roślin i czuje się odpowiedzialny za kształtowanie środowiska i potrzebę uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy w niektórych czynnikach agrotechniki roślin. | |
5,0 | Student ma świadomości wpływu podejmowanej działalności rolniczej na plonowanie roślin i czuje się odpowiedzialny za kształtowanie środowiska i potrzebę uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy w najnowszych technologiach agrotechniki roślin. |
Literatura podstawowa
- Jabłoński B. (red), Ogólna uprawa roli i roślin, PWRiL, Warszawa, 1980
- Dzienia S., Romek B., Wrzesińska E., Agroekologiczne podstawy produkcji roslinnej, AR Szczecin, Szczecin, 1999
- Woźnica Z., Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów, PWRiL Poznań, Poznań, 2008
- Krężęl R., Parylak D., Zimny L., Zagadnienia uprawy roli i roślin, AR Wrocław, Wrocław, 1999
Literatura dodatkowa
- Dzienia S., Współczesne systemy uprwy roli, AR Szczecin, Szczecin, 1995
- Dzienia S., Dojss D., Szarek P., Teoretyczne podstawy uprawy roli, AR Szczecin, Szczecin, 2000
- Dzienia S., Technologia uprawy roli, AR Szczecin, Szczecin, 1996
- Skrzypczk G., Blecharczyk A., Swędrzyński A., Podręczny atlas chwastów, Medix Plus Poznań, Poznań, 1997
- Zalecenia ochrony roślin ( na dany rok), IOR Poznań, Poznań, 2012