Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ROL_1A_P01_U01 | Student potrafi zaprojektować produkcję rolniczą w zależności od warunków siedliskowych i uwarunkowań ekonomicznych gospodarstwa. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ROL_1A_U04 | Potrafi zaprojektować technologię produkcji podstawowych roślin rolniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się sprzętem mechanicznym. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji. |
---|
Treści programowe | T-PR-1 | Praktyka zawodowa jest integralną częścią praktyki zawodowej i obejmuje następujące działy:
- produkcję roślinną,
- produkcję zwierzęcą,
- mechanizację rolnictwa,
- ekonomikę i organizację gospodarstwa.
Program praktyki stwarza warunki do waykazania przez studenta różnych form aktywności:
- w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji rolniczej,
- w zakresie organizacji pracy,
- w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki. |
---|
Metody nauczania | M-1 | Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne. |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Egzamin ustny. |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Studen nie potrafi zaplanować produkcji rolniczej. |
3,0 | Studen potrafi zaplanować produkcji rolniczej. |
3,5 | Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą. |
4,0 | Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą dla przyjętych założeń. |
4,5 | Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą uwzględniając granice ryzyka. |
5,0 | Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą uwzględniając granice ryzyka i możliwości ich niwelacji. |