Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Budownictwa i Architektury - Inżynieria środowiska (S1)
specjalność: Techniki Zabezpieczeń Obiektów Lądowych

Sylabus przedmiotu Specjalne urządzenia sanitarne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Specjalne urządzenia sanitarne
Specjalność Ogrzewnictwo
Jednostka prowadząca Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Ciepłownictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Leciej-Pirczewska <Dorota.Leciej-Pirczewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP8 30 3,00,44zaliczenie
wykładyW8 15 2,00,56zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy termodynamiki technicznej,

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej30
30
wykłady
T-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1uczestnictwo w zajęciach30
A-P-2Samodzielna realizacja zadania projektowego58
A-P-3Zaliczenie projektu2
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne przygoowanie się do egzaminu20
A-W-3Udział w konsultacjach5
A-W-4Samodzielna lektura17
A-W-5Obecność na zaliczeniu2
59

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_??_W15
Ma szczegółową wiedzę z zakresu rozwiązań technologicznych i projektowych w inżynierii środowiska
IS_1A_W15T1A_W04, T1A_W07InzA_W02, InzA_W05C-1T-W-1, T-P-1M-2, M-1S-1, S-2
IS_1A_??_W16
Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu inżynierii środowiska w tym dotyczącą między innymi technologii pralni i kuchni
IS_1A_W16T1A_W05C-1T-P-1, T-W-1M-1, M-2S-1, S-2
IS_1A_??_W22
Ma wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
IS_1A_W22T1A_W04, T1A_W05, T1A_W06InzA_W01C-1T-W-1, T-P-1M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_??_U01
Potrafi dokonać klasyfikacji urządzeń oraz instalacji z zakresu inżynierii środowiska
IS_1A_U01T1A_U13, T1A_U14C-1T-W-1, T-P-1M-1, M-2S-1, S-2
IS_1A_??_U02
Potrafi poprawnie wybrać narzędzia do rozwiązywania problemów projektowania, wykonawstwa urządzeń oraz instalacji z zakresu inżynierii środowiska
IS_1A_U02T1A_U07, T1A_U08, T1A_U09, T1A_U15C-1T-P-1, T-W-1M-1, M-2S-1, S-2
IS_1A_??_U04
Potrafi planować i przeprowadzać pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
IS_1A_U04T1A_U08InzA_U01C-1T-W-1, T-P-1M-1, M-2S-1, S-2
IS_1A_??_U08
Potrafi korzystać z technologii informacyjnych, zasobów Internetu oraz innych źródeł do wyszukiwania informacji ogólnych, komunikacji oraz poszukiwania oprogramowania wspomagającego pracę projektanta i organizatora robót z zakresu inżynierii środowiska
IS_1A_U08T1A_U01, T1A_U02, T1A_U07C-1T-W-1, T-P-1M-1, M-2S-1, S-2
IS_1A_??_U15
Ma umiejętność samokształcenia się
IS_1A_U15T1A_U01, T1A_U05C-1T-P-1, T-W-1M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_??_K01
Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie. Potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
IS_1A_K01T1A_K01C-1T-W-1, T-P-1M-1, M-2S-1, S-2
IS_1A_??_K02
Rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej oraz jej wpływ na środowisko
IS_1A_K02T1A_K02InzA_K01C-1T-P-1, T-W-1M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
IS_1A_??_W15
Ma szczegółową wiedzę z zakresu rozwiązań technologicznych i projektowych w inżynierii środowiska
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
IS_1A_??_W16
Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu inżynierii środowiska w tym dotyczącą między innymi technologii pralni i kuchni
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
IS_1A_??_W22
Ma wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
IS_1A_??_U01
Potrafi dokonać klasyfikacji urządzeń oraz instalacji z zakresu inżynierii środowiska
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
IS_1A_??_U02
Potrafi poprawnie wybrać narzędzia do rozwiązywania problemów projektowania, wykonawstwa urządzeń oraz instalacji z zakresu inżynierii środowiska
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
IS_1A_??_U04
Potrafi planować i przeprowadzać pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
IS_1A_??_U08
Potrafi korzystać z technologii informacyjnych, zasobów Internetu oraz innych źródeł do wyszukiwania informacji ogólnych, komunikacji oraz poszukiwania oprogramowania wspomagającego pracę projektanta i organizatora robót z zakresu inżynierii środowiska
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
IS_1A_??_U15
Ma umiejętność samokształcenia się
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
IS_1A_??_K01
Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie. Potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
IS_1A_??_K02
Rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej oraz jej wpływ na środowisko
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Koziorska B., Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, Warszawa, 1998
  2. Nowakowski E., Zakłady pralnicze, Arkady, Warszawa, 1982

Literatura dodatkowa

  1. Bacciarelli J., Furtak L, Instalacje i urządzenia sanitarne, Warszawa

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej30
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.15
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1uczestnictwo w zajęciach30
A-P-2Samodzielna realizacja zadania projektowego58
A-P-3Zaliczenie projektu2
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne przygoowanie się do egzaminu20
A-W-3Udział w konsultacjach5
A-W-4Samodzielna lektura17
A-W-5Obecność na zaliczeniu2
59
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_W15Ma szczegółową wiedzę z zakresu rozwiązań technologicznych i projektowych w inżynierii środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_W15Ma szczegółową wiedzę z zakresu rozwiązań technologicznych i projektowych w inżynierii środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W04ma szczegółową wiedzę związaną z wybranymi zagadnieniami z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
T-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
Metody nauczaniaM-2Metoda projektu
M-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_W16Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu inżynierii środowiska w tym dotyczącą między innymi technologii pralni i kuchni
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_W16Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu inżynierii środowiska w tym dotyczącą między innymi: •systemów technicznego wyposażenia budynków, •źródeł ciepła i chłodu, wymienników ciepła, • sieci wodociągowych i kanalizacyjnych, • technologii, systemów i urządzeń uzdatniania wody oraz oczyszczania ścieków, • inżynierii ochrony powietrza, • hydrologii, • gospodarki odpadami
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W05ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
T-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_W22Ma wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_W22Ma wiedzę związaną z podstawowymi zagadnieniami z zakresu wybranej specjalności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W04ma szczegółową wiedzę związaną z wybranymi zagadnieniami z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W05ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
T1A_W06ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
T-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
Metody nauczaniaM-2Metoda projektu
M-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
S-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_U01Potrafi dokonać klasyfikacji urządzeń oraz instalacji z zakresu inżynierii środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_U01Potrafi dokonać klasyfikacji urządzeń oraz instalacji z zakresu inżynierii środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
T1A_U14potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
T-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_U02Potrafi poprawnie wybrać narzędzia do rozwiązywania problemów projektowania, wykonawstwa urządzeń oraz instalacji z zakresu inżynierii środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_U02Potrafi poprawnie wybrać narzędzia (analityczne bądź numeryczne) do rozwiązywania problemów analizy, projektowania, wykonawstwa urządzeń oraz instalacji z zakresu inżynierii środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U07potrafi posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań typowych dla działalności inżynierskiej
T1A_U08potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
T1A_U09potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
T1A_U15potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
T-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_U04Potrafi planować i przeprowadzać pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_U04Potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U08potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
T-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_U08Potrafi korzystać z technologii informacyjnych, zasobów Internetu oraz innych źródeł do wyszukiwania informacji ogólnych, komunikacji oraz poszukiwania oprogramowania wspomagającego pracę projektanta i organizatora robót z zakresu inżynierii środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_U08Potrafi korzystać z technologii informacyjnych, zasobów Internetu oraz innych źródeł do wyszukiwania informacji ogólnych, komunikacji oraz poszukiwania oprogramowania wspomagającego pracę projektanta i organizatora robót z zakresu inżynierii środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
T1A_U02potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych technik w środowisku zawodowym oraz w innych środowiskach
T1A_U07potrafi posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań typowych dla działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
T-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_U15Ma umiejętność samokształcenia się
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_U15Ma umiejętność samokształcenia się
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
T1A_U05ma umiejętność samokształcenia się
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
T-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
Metody nauczaniaM-2Metoda projektu
M-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_K01Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie. Potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_K01Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie. Potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie; potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
T-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIS_1A_??_K02Rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej oraz jej wpływ na środowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_K02Rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej oraz jej wpływ na środowisko
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Znajomość procesów technologicznych występujących w pralniach i zakładach zbiorowego żywienia.
Treści programoweT-P-1Projekt kuchni zawierający: informacje ogólne dotyczące operacji technologicznych, określenie zapotrzebowania surowców, obliczenia i dobór urządzeń, schemat technologiczny. Projekt pralni obejmujący: określenie wielkości pralni i ilości środków piorących, schemat technologiczno – funkcjonalny, obliczenia i dobór urządzeń procesu mokrego i suchego, rozmieszczenie dobranych urządzeń i maszyn pralniczych. Obliczenia i dobór armatury parowej
T-W-1Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne. Procesy i urządzenia technologiczne. Wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania wody zimnej i ciepłej, kanalizacji i wentylacji. Zakłady i kuchnie żywienia zbiorowego w zakładach otwartych, przemysłowych i specjalistycznych: ogólne, szpitalne itp. Procesy technologiczne i urządzenia, bilans czynników energetycznych. Wyposażenie instalacyjne w zakresie wod.–kan., gazu, c.o., wentylacji. Zasady projektowania.
Metody nauczaniaM-2Metoda projektu
M-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
S-1Ocena podsumowująca: aliczenie pisemne z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę związaną z technologią i instalacjami sanitarnymi w kuchniach i pralniach
3,5
4,0
4,5
5,0