Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_2A_??_U01 | potrafi wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człwieka i kosmetologii |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_2A_U15 | Umie organizować produkcję zwierzęcą i jej przetwórstwo oraz wykorzystać terapeutyczne właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych, a także prowadzić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania zaawansowanych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R2A_U03 | rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R2A_U04 | samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R2A_U09 | posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
---|
InzA2_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | zapoznanie z z własciwosciami leczniczymi produktów pszcelich, recepturani i metodami stosowania ich w medycynie i weterynarii |
---|
Treści programowe | T-W-2 | Miód w wybranych schorzeniach układu oddechowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego. |
---|
T-W-3 | Propolis - aktywnośc biologiczna i działanie farmakologiczne; zastosowanie propolisu w medycynie, propolisowe preparat, zastosowanie propalisu w weterynarii |
T-W-5 | Jad pszczeli - reakcja organizmu na jad; działanie farmakologiczne; zastoswanie w medycynie i weterynarii. |
T-W-7 | Wosk pszczeli - wykorzystanie w medycynie |
T-W-10 | Udział i znaczenie produktów pszczelich w żywieniu człowieka |
T-W-11 | Zastosowanie produktów pszczelich w kosmetologii |
Metody nauczania | M-1 | wykład - prezentacja multimedialna |
---|
M-2 | film |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | nie potrafi wykorzystać produktów pszczelich w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologi |
3,0 | potrafi w stopniu podstawowym wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom choronowym, żywieniu człowieka i kosmetologii |
3,5 | potrafi zadawalająco wykorzystać produkty pszczele w zapobieganu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii |
4,0 | potrafi dobrze wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, wykorzystać w żywieniu człowieka i kosmetologii |
4,5 | potrafi ponad dobrze wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii |
5,0 | potrafi w pełni wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii |