Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_2A_19_U01 | umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_2A_U15 | Umie organizować produkcję zwierzęcą i jej przetwórstwo oraz wykorzystać terapeutyczne właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych, a także prowadzić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania zaawansowanych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R2A_U03 | rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R2A_U04 | samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R2A_U09 | posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
---|
InzA2_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych i niejadalnych surowców rzeźnych pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny. |
---|
C-2 | Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego |
Treści programowe | T-W-1 | Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi |
---|
T-W-2 | Aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego |
T-W-3 | Systemy kontroli i zarządzania jakością |
T-W-4 | Systemy certyfikowanej produkcji żywności |
T-W-5 | Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne |
T-W-6 | Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu |
T-W-7 | Nowoczesne metody utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu |
T-W-8 | Sposoby utylizacji niejadalnych produktów z uboju zwierząt i drobiu |
T-W-9 | Przetwórstwo mięsa zwierząt i drobiu |
T-W-10 | Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych i drobiu |
T-W-11 | Aspekty sanitarno-higieniczne i weterynaryjne w technologii mięsa |
T-W-12 | Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny |
T-W-13 | Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami |
T-W-14 | Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami |
T-A-4 | Wędliny podrobowe |
T-A-5 | Konfekcjonowanie i ocena jakościowa gotowego produktu |
T-A-6 | Produkcja konserw |
T-A-7 | Produkcja mięsa mielonego |
T-A-8 | Produkcja mięsa z odmięśniania kości |
T-A-9 | Produkcja tłuszczy topionych |
T-A-10 | Produkcja masła i produktów masłopodobnych |
T-A-11 | Produkcja serów |
T-A-12 | Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej |
T-A-13 | Koncentraty mleczne |
T-A-14 | Produkcja fermentowanych napojów mlecznych |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
---|
M-2 | Opis, objaśnienie, prelekcje |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Potrafi w dostatecznym stopniu planować obrót produktów pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |