Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)

Sylabus przedmiotu Historia pszczelnictwa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Historia pszczelnictwa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Zoologii i Pszczelnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Historia Europy i Polski na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z dziejami pszzcelnictwa na świecie i w Polsce, kultem pszczoły, historii pozyskiwania, wykorzystywania i znaczenia produktów pszczelich w życiu człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Pszczelarstwo pierwotne. Pierwsze kontakty człowieka z pszczołami, łowcy miodu i pszczól. Pszczelarstwo w starożytności.2
T-W-2Pszczelarstwo w nowożytności w Europie1
T-W-3Pszczlarstwo w Azji Wschodniej2
T-W-4Polskie bartnictow, prawo bartne, przywileje i obowiazki bartników.2
T-W-5Polskie pasiecznictwo. Pasieki przyklasztorne, pasieki przydomowe1
T-W-6Pomieszczenia dla pszczół i ich doskonalenie1
T-W-7Historia wykorzystania produktów pszczelich. Pszczoły i ludzie - wielcy badacze życia rodziny pszczelej i ich odkrycia1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu12
A-W-3studiowanie literatury6
A-W-4konsultacje1
A-W-5zaliczenie wykladów1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

dla tego przedmiotu nie są określone metody nauczania ani narzędzia dydaktyczne

Sposoby oceny

dla tego przedmiotu nie są określone sposoby oceny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O1.1_W01
student nabywa wiedzę z zakresu historii rozwoju pszczelarstw w Polsce i na świecie
ZO_1A_W11R1A_W02

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O1.1_U01
student poptrafi opisać i porównać rozwój pszczelarstwa od starożytności do czasów nowożytnych w Europie, Azji i Afryce; umie wymienić najważniejsze odkrycia z życia rodziny pszczelej i ich autorów
ZO_1A_U01R1A_U01InzA_U01

Literatura podstawowa

  1. Prabucki J. red., Pszczelnictwo, Abatros, Szczecin, 1998, Pierwsze
  2. Wróblewski R., Polskie pszczelarstwo, Zaklad Narodowy Ossolińskich, Wrocław, 1991, Pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Crane C., Word history of beekeeping and honey hunting, Gerald Duckworth& Co.Ltd., London, 1999, pieresze
  2. Wójcicki K.W., Bartnictwo w dawnej Polsce., Nasza Księgarnia, Kraków, 1975, pierwsze

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pszczelarstwo pierwotne. Pierwsze kontakty człowieka z pszczołami, łowcy miodu i pszczól. Pszczelarstwo w starożytności.2
T-W-2Pszczelarstwo w nowożytności w Europie1
T-W-3Pszczlarstwo w Azji Wschodniej2
T-W-4Polskie bartnictow, prawo bartne, przywileje i obowiazki bartników.2
T-W-5Polskie pasiecznictwo. Pasieki przyklasztorne, pasieki przydomowe1
T-W-6Pomieszczenia dla pszczół i ich doskonalenie1
T-W-7Historia wykorzystania produktów pszczelich. Pszczoły i ludzie - wielcy badacze życia rodziny pszczelej i ich odkrycia1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu12
A-W-3studiowanie literatury6
A-W-4konsultacje1
A-W-5zaliczenie wykladów1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O1.1_W01student nabywa wiedzę z zakresu historii rozwoju pszczelarstw w Polsce i na świecie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W11wykazuje ogólną wiedzę z zakresu nauk społeczno-humanistycznych oraz orientuje się w zootechnicznym aspekcie tych nauk
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O1.1_U01student poptrafi opisać i porównać rozwój pszczelarstwa od starożytności do czasów nowożytnych w Europie, Azji i Afryce; umie wymienić najważniejsze odkrycia z życia rodziny pszczelej i ich autorów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U01Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski