Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Zootechnika

Sylabus przedmiotu Uprawa łąk i pastwisk:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uprawa łąk i pastwisk
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Kazimierz Bobko <Kazimierz.Bobko@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW5 7 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii roślin, gleboznawstwa, botaniki, ekologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Budowa morfologiczna i anatomiczna ziarniaka. Rozpoznawanie nasion różnych gatunków traw o dobrej wartości użytkowej.1
T-L-2Systematyka roślin łąkowych i pastwiskowych. Podziały traw w zależności od ich wartości i przydatności użytkowej. Cechy rozpoznawcze traw w okresie kwitnienia: budowa kwiatu i kłoska, typy kwiatostanów. Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.1
T-L-3Cechy rozpoznawcze traw w stanie bezkwiatowym: pędy podziemne i nadziemne (m.in. rodzaje pochew i języczków liściowych). Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.1
T-L-4Typy krzewienia traw: zbitokępkowe, luźnokępkowe, rozłogowe, rozłogowo-luźnokępkowe. Oznaczanie gatunków traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami. Zaliczenie.2
T-L-5Charakterystyka, znaczenie gospodarcze oraz wartość pokarmowa poszczególnych gatunków roślin motylkowych występujących na użytkach zielonych – cechy rozpoznawcze.1
T-L-6Podział, znaczenie gospodarcze ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych oraz roślin turzycowatych i sitowatych. Podsumowanie i zaliczenie1
7
wykłady
T-W-1Użytki zielone jako baza paszowa w gospodarstwie. Czynniki ekologiczne a produkcyjność trwałych użytków zielonych2
T-W-2Biologia traw (rozmnażanie, długotrwałość, fazy rozwojowe, tworzenie i rozwój pędów, gromadzenie substancji zapasowych, wrażliwość na użytkowanie).1
T-W-3Klasyfikacja typologiczna i gospodarcza użytków zielonych. Roślinność łąk i pastwisk oraz jej wartość pokarmowa.1
T-W-4Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na trwałych użytkach zielonych. Nawożenie organiczne i mineralne trwałych użytków zielonych. Podsumowanie i zaliczenie przedmiotu3
7

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie sie do zaliczenia psemnego8
A-L-3Rozpoznawanie traw za pomoca klucza w terenie7
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury7
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia pisemnego8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenia pisemne
S-3Ocena podsumowująca: Rozpoznanie 5 gatunków traw
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_W01
Zna znaczenie zabiegów pratotechnicznych w polepszaniu produkcyjności łąk i pastwisk
ZO_1A_W06, ZO_1A_W07R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06InzA_W02, InzA_W05C-1T-W-4M-1, M-2S-1, S-4
ZO_1A_ZO-S-C7_W02
Wymienia i charakteryzuje cechy morfologiczne stosowane do rozpoznawania i podziału gatunków traw, roslin motylkowatych drobnonasiennych oraz chwastów wystepujących na łąkach i pastwiskach.
ZO_1A_W07R1A_W03, R1A_W06C-1T-L-3, T-L-4, T-W-2M-3S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_U01
Posiada umiejętności okreslenia specyfiki użytków zielonych, wymienia i charakteryzuje odziaływanie czynników klimatycznych, fitobiotycznych, zoobiotycznych i antropobiotycznych w kształtowaniu roslinności zbiorowisk trawiastych.
ZO_1A_U09, ZO_1A_U21R1A_U05, R1A_U06C-1T-L-5, T-W-1, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_K01
Jest świadom i postrzega korzyści z racjonalnego wykorzystania zasobów łąk i pastwisk z jednoczesnym zachowaniem rózżorodności biologicznej na użytkach zielonych oraz ochroną siedlisk cennych.
ZO_1A_K03R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06C-1T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_W01
Zna znaczenie zabiegów pratotechnicznych w polepszaniu produkcyjności łąk i pastwisk
2,0nie potrafi wymienić czynności wykonywanych na trawłych użytkach zielonych
3,0wymienia zabiegi pratotechniczne wpływające na plon i wartość pokarmową zielonki
3,5opisuje poszczególne czynności z podaniem terminu wykonania
4,0zna i charakteryzuje działania antropogeniczne na użytkach zielonych
4,5zna asortyment nawozów sztucznych (mineralnych) i organicznych oraz ich rolę w kształtowaniu plonu i składu botanicznego
5,0wskazuje bezpośredni i pośredni wpływ poszczególnych zabiegów pielęgnacyjnych
ZO_1A_ZO-S-C7_W02
Wymienia i charakteryzuje cechy morfologiczne stosowane do rozpoznawania i podziału gatunków traw, roslin motylkowatych drobnonasiennych oraz chwastów wystepujących na łąkach i pastwiskach.
2,0ma trudności z wymienianiem cech morfologicznych
3,0zna cechy morfologiczne i potrafi je zobrazować
3,5dzieli cechy rozpoznawcze na wykorzystywane w rozpoznawaniu traw w okresie kwitnienia i w stanie bezkwiatowym
4,0poprawnie oznacza gatunki traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami
4,5rozpoznaje i dzieli grupy i gatunki roslin łąkowo-pastwiskowych w zależnośći od ich przydatności zywieniowej
5,0rozpoznaje 10 gatunków traw,5 motylkowatych drobnonasiennych i przedstawia i wartość pokarmową

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_U01
Posiada umiejętności okreslenia specyfiki użytków zielonych, wymienia i charakteryzuje odziaływanie czynników klimatycznych, fitobiotycznych, zoobiotycznych i antropobiotycznych w kształtowaniu roslinności zbiorowisk trawiastych.
2,0nie potrafi przedstawic zróznicowania trawałych użytków zielonych
3,0zna kryteria i zasady podziału typologicznego
3,5charakteryzuje warunki glebowe i wodne wskazanego siedliska łąkowego
4,0oprócz warunków glebowych i wodnych wymienia roślinność reprezentatywną określonego siedliska łąkowego
4,5przedstawia wady i zalety odziaływania na czynniki antropobiotycznych w kształtowaniu roślinności
5,0charakteryzuję wszystkie czynniki wpływające róznorodnośc biologiczną łąk i pastwisk

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_K01
Jest świadom i postrzega korzyści z racjonalnego wykorzystania zasobów łąk i pastwisk z jednoczesnym zachowaniem rózżorodności biologicznej na użytkach zielonych oraz ochroną siedlisk cennych.
2,0student nie jest świadomy racjonalnego wykorzystania pastwisk i nie dostrzega korzyści takiego gopspodarowania
3,0student w niewielkim zakresie jest świadomy racjonalnego wykorzystania pastwisk i dostrzega nieliczne korzyści takiego gopspodarowania
3,5student jest świdony o racjonalnym wykorzystaniu łąk i pastwisk natomiast w niewielkim zakresie wskazuje na korzyści dla siedlis wynikajace z takiego gospodarowania
4,0student świadomie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych oraz jest chętny do przedstawiania swojej postawy
4,5student świadomie i kreatywnie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych
5,0student świadomie i kreatywnie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych oraz postrzega relacje jakie zachodzą poprzez właściwe postepowanie na zachowanie bioróżnorodności i zachowania naturalnych siedlisk.

Literatura podstawowa

  1. Falkowski L, Łąkarstwo i gospodarka łąkowa, PWRiL, Warszawa, 1986
  2. Grynia M, Łąkarstwo, Akademii Rolniczej w Poznaiu, Poznań, 1995
  3. Moraczewski R, Łąki i pastwiska w gospodarstwie rolnym, Fundacja SGGW, Warszawa, 1996
  4. Moraczewski R, Łąki i pastwiska w gospodarstwie rolnym, Fundacja SGGW, Warszawa, 1996
  5. Moraczewsi R, Łąkarstwo, PWN, Warszawa, 1986

Literatura dodatkowa

  1. Huflejt H.J, Zasady wykorzystania pasz łąkowo-pastiskowych jako ogniwa w łańcuchu pokarmowym, IMUZ, Falenty, 2003
  2. Seminarium metodyczno-szkoleniowe, Podstawy typologicznego pdziału uzytków zielonychi zasady ich inwentaryzacji, IMUZ, Falenty, 1996, Falenty 27-29 sierpień 1996
  3. Łękawska I, Nawożenie NPK i nawozami gospodarskimi trwałych użytków zielonych położonych na glebach mineralnych, IMUZ, Falenty, 1995

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Budowa morfologiczna i anatomiczna ziarniaka. Rozpoznawanie nasion różnych gatunków traw o dobrej wartości użytkowej.1
T-L-2Systematyka roślin łąkowych i pastwiskowych. Podziały traw w zależności od ich wartości i przydatności użytkowej. Cechy rozpoznawcze traw w okresie kwitnienia: budowa kwiatu i kłoska, typy kwiatostanów. Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.1
T-L-3Cechy rozpoznawcze traw w stanie bezkwiatowym: pędy podziemne i nadziemne (m.in. rodzaje pochew i języczków liściowych). Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.1
T-L-4Typy krzewienia traw: zbitokępkowe, luźnokępkowe, rozłogowe, rozłogowo-luźnokępkowe. Oznaczanie gatunków traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami. Zaliczenie.2
T-L-5Charakterystyka, znaczenie gospodarcze oraz wartość pokarmowa poszczególnych gatunków roślin motylkowych występujących na użytkach zielonych – cechy rozpoznawcze.1
T-L-6Podział, znaczenie gospodarcze ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych oraz roślin turzycowatych i sitowatych. Podsumowanie i zaliczenie1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Użytki zielone jako baza paszowa w gospodarstwie. Czynniki ekologiczne a produkcyjność trwałych użytków zielonych2
T-W-2Biologia traw (rozmnażanie, długotrwałość, fazy rozwojowe, tworzenie i rozwój pędów, gromadzenie substancji zapasowych, wrażliwość na użytkowanie).1
T-W-3Klasyfikacja typologiczna i gospodarcza użytków zielonych. Roślinność łąk i pastwisk oraz jej wartość pokarmowa.1
T-W-4Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na trwałych użytkach zielonych. Nawożenie organiczne i mineralne trwałych użytków zielonych. Podsumowanie i zaliczenie przedmiotu3
7

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie sie do zaliczenia psemnego8
A-L-3Rozpoznawanie traw za pomoca klucza w terenie7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury7
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia pisemnego8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C7_W01Zna znaczenie zabiegów pratotechnicznych w polepszaniu produkcyjności łąk i pastwisk
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
ZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.
Treści programoweT-W-4Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na trwałych użytkach zielonych. Nawożenie organiczne i mineralne trwałych użytków zielonych. Podsumowanie i zaliczenie przedmiotu
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na zajęciach
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi wymienić czynności wykonywanych na trawłych użytkach zielonych
3,0wymienia zabiegi pratotechniczne wpływające na plon i wartość pokarmową zielonki
3,5opisuje poszczególne czynności z podaniem terminu wykonania
4,0zna i charakteryzuje działania antropogeniczne na użytkach zielonych
4,5zna asortyment nawozów sztucznych (mineralnych) i organicznych oraz ich rolę w kształtowaniu plonu i składu botanicznego
5,0wskazuje bezpośredni i pośredni wpływ poszczególnych zabiegów pielęgnacyjnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C7_W02Wymienia i charakteryzuje cechy morfologiczne stosowane do rozpoznawania i podziału gatunków traw, roslin motylkowatych drobnonasiennych oraz chwastów wystepujących na łąkach i pastwiskach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.
Treści programoweT-L-3Cechy rozpoznawcze traw w stanie bezkwiatowym: pędy podziemne i nadziemne (m.in. rodzaje pochew i języczków liściowych). Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.
T-L-4Typy krzewienia traw: zbitokępkowe, luźnokępkowe, rozłogowe, rozłogowo-luźnokępkowe. Oznaczanie gatunków traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami. Zaliczenie.
T-W-2Biologia traw (rozmnażanie, długotrwałość, fazy rozwojowe, tworzenie i rozwój pędów, gromadzenie substancji zapasowych, wrażliwość na użytkowanie).
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenia pisemne
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0ma trudności z wymienianiem cech morfologicznych
3,0zna cechy morfologiczne i potrafi je zobrazować
3,5dzieli cechy rozpoznawcze na wykorzystywane w rozpoznawaniu traw w okresie kwitnienia i w stanie bezkwiatowym
4,0poprawnie oznacza gatunki traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami
4,5rozpoznaje i dzieli grupy i gatunki roslin łąkowo-pastwiskowych w zależnośći od ich przydatności zywieniowej
5,0rozpoznaje 10 gatunków traw,5 motylkowatych drobnonasiennych i przedstawia i wartość pokarmową
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C7_U01Posiada umiejętności okreslenia specyfiki użytków zielonych, wymienia i charakteryzuje odziaływanie czynników klimatycznych, fitobiotycznych, zoobiotycznych i antropobiotycznych w kształtowaniu roslinności zbiorowisk trawiastych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U21Potrafi ocenić stan środowiska i zasobów naturalnych, ponadto zagrożenia wynikające z chowu i hodowli zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.
Treści programoweT-L-5Charakterystyka, znaczenie gospodarcze oraz wartość pokarmowa poszczególnych gatunków roślin motylkowych występujących na użytkach zielonych – cechy rozpoznawcze.
T-W-1Użytki zielone jako baza paszowa w gospodarstwie. Czynniki ekologiczne a produkcyjność trwałych użytków zielonych
T-W-4Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na trwałych użytkach zielonych. Nawożenie organiczne i mineralne trwałych użytków zielonych. Podsumowanie i zaliczenie przedmiotu
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenia pisemne
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi przedstawic zróznicowania trawałych użytków zielonych
3,0zna kryteria i zasady podziału typologicznego
3,5charakteryzuje warunki glebowe i wodne wskazanego siedliska łąkowego
4,0oprócz warunków glebowych i wodnych wymienia roślinność reprezentatywną określonego siedliska łąkowego
4,5przedstawia wady i zalety odziaływania na czynniki antropobiotycznych w kształtowaniu roślinności
5,0charakteryzuję wszystkie czynniki wpływające róznorodnośc biologiczną łąk i pastwisk
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C7_K01Jest świadom i postrzega korzyści z racjonalnego wykorzystania zasobów łąk i pastwisk z jednoczesnym zachowaniem rózżorodności biologicznej na użytkach zielonych oraz ochroną siedlisk cennych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.
Treści programoweT-W-1Użytki zielone jako baza paszowa w gospodarstwie. Czynniki ekologiczne a produkcyjność trwałych użytków zielonych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenia pisemne
S-3Ocena podsumowująca: Rozpoznanie 5 gatunków traw
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie jest świadomy racjonalnego wykorzystania pastwisk i nie dostrzega korzyści takiego gopspodarowania
3,0student w niewielkim zakresie jest świadomy racjonalnego wykorzystania pastwisk i dostrzega nieliczne korzyści takiego gopspodarowania
3,5student jest świdony o racjonalnym wykorzystaniu łąk i pastwisk natomiast w niewielkim zakresie wskazuje na korzyści dla siedlis wynikajace z takiego gospodarowania
4,0student świadomie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych oraz jest chętny do przedstawiania swojej postawy
4,5student świadomie i kreatywnie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych
5,0student świadomie i kreatywnie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych oraz postrzega relacje jakie zachodzą poprzez właściwe postepowanie na zachowanie bioróżnorodności i zachowania naturalnych siedlisk.