Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Karbowy <Andrzej.Karbowy@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 7 2,00,41zaliczenie
wykładyW5 7 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień związanych z uprawą polową
W-2Znajomość zagadnień związanych z utrzymaniem zwierząt gospodarskich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.1
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych1
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego1
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje1
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion1
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych1
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje1
7
wykłady
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej.1
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.1
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.1
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.1
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy1
T-W-6Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje1
T-W-7Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych1
7

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Przygotowanie do tematyki ćwiczeń23
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki ćwiczeń10
A-A-4Przygotowanie projektu20
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach7
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów18
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające
M-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_W02
Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
ZO_1A_W06, ZO_1A_W10R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1T-A-1, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_U02
Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
ZO_1A_U09, ZO_1A_U11R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U05, InzA_U06C-1T-A-1, T-W-3, T-W-4, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_K01
1
ZO_1A_K01R1A_K02, R1A_K04, R1A_K06, R1A_K08InzA_K02C-1T-W-3, T-W-4, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-6M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_W02
Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_U02
Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
2,0
3,0Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_K01
1
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kowalik W. i in., Mechanizacja produkcji zwierzęcej., Wyd. AR Lublin, Lublin, 1999
  2. Gach S. i in., Maszyny rolnicze - elementy teorii i obliczeń., SGGW W-wa, Warszawa, 1991
  3. Worona M., Dawidowski J.B., Maszyny rolnicze, cz 1., Wyd. AR Szczecin, Szczecin, 1999

Literatura dodatkowa

  1. 2011, Czasopisma tematyczne

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.1
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych1
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego1
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje1
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion1
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych1
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej.1
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.1
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.1
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.1
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy1
T-W-6Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje1
T-W-7Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych1
7

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Przygotowanie do tematyki ćwiczeń23
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki ćwiczeń10
A-A-4Przygotowanie projektu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach7
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów18
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-N-C12_W02Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej.
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy
T-W-7Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych
T-W-6Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje
Metody nauczaniaM-1Metody podające
M-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-N-C12_U02Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U11Potrafi rozwiązywać techniczne zadania inżynierskie w dziedzinie zootechniki
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
Metody nauczaniaM-1Metody podające
M-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-N-C12_K011
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy
T-W-7Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych
T-W-6Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje
Metody nauczaniaM-1Metody podające
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0