Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo

Sylabus przedmiotu Biotechnologia w produkcji pasz:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia w produkcji pasz
Specjalność Zootechnika
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu podstaw żywienia i fizjologii zwierząt, mikrobiologii, chemii i biochemii zwierząt.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologii w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem aspektów technologicznych i zdrowotnych oraz regulacji prawnych ich stosowania w Polsce i Unii Europejskiej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.1
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji)2
T-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.2
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).2
T-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.2
T-W-6Ocena skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn.1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach.10
A-W-2Samodzielne studiowanie treści wykładów.12
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów.8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O9.3_W01
Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
ZO_1A_W15R1A_W05C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O9.3_U01
Student umie dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny i zdrowotny ich stosowania.
ZO_1A_U08, ZO_1A_U09, ZO_1A_U10R1A_U05, R1A_U06InzA_U05, InzA_U06C-1T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O9.3_W01
Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować produktów biotechnologii stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz nie zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Student w stopniu ponad dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Bierze udział w dyskusji.
5,0Student bardzo dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz bardzo dobrze zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Aktywnie uczestniczy w dyskusji.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O9.3_U01
Student umie dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny i zdrowotny ich stosowania.
2,0Student nie umie dobrać i zastosować produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
3,0Student umie w stopniu dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
3,5Student umie w stopniu ponad dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
4,0Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
4,5Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji.
5,0Student umie bardzo dobrze dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji.

Literatura podstawowa

  1. Jamroz D., Podkówka W., Chachułowa J., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, tom. 3., PWN, Warszawa, 2001
  2. Zwierzchowski L., Jaszczka K., Modliński J.A., Biotechnologia zwierząt, PWN, Warszawa, 1997
  3. Nalepszy M., Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2002
  4. Kotarbińska M., Grela E., Dodatki paszowe w żywieniu świń, IFiŻZ, Warszawa, 1995
  5. Smulikowska S., Dodatki w żywieniu drobiu, IFiŻZ PAN, Jabłonna, 1996
  6. Grela E., Dodatki w żywieniu bydła, PPH „VIT-RA”, 2001

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.1
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji)2
T-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.2
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).2
T-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.2
T-W-6Ocena skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn.1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach.10
A-W-2Samodzielne studiowanie treści wykładów.12
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów.8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O9.3_W01Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W15zna podstawy profilaktyki i dietetyki weterynaryjnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologii w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem aspektów technologicznych i zdrowotnych oraz regulacji prawnych ich stosowania w Polsce i Unii Europejskiej.
Treści programoweT-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
T-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).
T-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.
T-W-6Ocena skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować produktów biotechnologii stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz nie zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Student w stopniu ponad dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Bierze udział w dyskusji.
5,0Student bardzo dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz bardzo dobrze zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Aktywnie uczestniczy w dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O9.3_U01Student umie dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny i zdrowotny ich stosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U08Rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
ZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologii w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem aspektów technologicznych i zdrowotnych oraz regulacji prawnych ich stosowania w Polsce i Unii Europejskiej.
Treści programoweT-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).
T-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie dobrać i zastosować produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
3,0Student umie w stopniu dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
3,5Student umie w stopniu ponad dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
4,0Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
4,5Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji.
5,0Student umie bardzo dobrze dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji.