Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia w produkcji pasz:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia w produkcji pasz
Specjalność Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 15 1,30,41zaliczenie
wykładyW3 15 1,70,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu podstaw żywienia, biotechnologii, mikrobiologii, chemii i biochemii zwierząt.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologicznych w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (enzymów paszowych, probiotyków, prebiotyków, drożdży paszowych, glonów, pasz GMO). Studenci zapoznają się z aspektami technologicznymi i zdrowotnymi oraz regulacjami prawnymi stosowania tych pasz w Polsce i Unii Europejskiej. Zapoznają się z biologicznymi metodami utrwalania ( konserwacji) pasz dla zwierząt.
C-2Zapoznanie studentów z metodami oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i i przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.2
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.3
T-L-3Analiza chemiczna składników pokarmowych w drożdżach paszowych i oszacowanie ich wartości pokarmowej.4
T-L-4Analiza składu aminokwasowego i ocena wartości odżywczej białka drożdży.3
T-L-5Oznaczanie pH i kwasów organicznych w kiszonkach i ocena przebiegu procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonki na podstawie uzyskanych wyników analitycznych.3
15
wykłady
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.1
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe - probiotyki, prebiotyki i enzymy (charakterystyka, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji.4
T-W-3Drożdże paszowe i glony w żywieniu zwierząt.2
T-W-4Biotechnologie otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierzą.2
T-W-5Biotechnologia w konserwacji pasz2
T-W-6Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych2
T-W-7Skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach.15
A-L-2Samodzielne studiowanie teorii i metodyczne przygotowanie do wykonywania analiz.10
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.15
40
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Samodzielne studiowanie i przygotowanie do zaliczenia wykładów.14
A-W-3Samodzielne studiowanie iprzygotowanie do zaliczenia wykładów.21
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny w postaci prezentacji multimedialnej
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_??_W01
Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
BT_2A_W10, BT_2A_W13R2A_W01, R2A_W05, R2A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-2
BT_2A_??_W02
Zna metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
BT_2A_W04, BT_2A_W10R2A_W05, R2A_W08C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_??_U02
Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
BT_2A_U05, BT_2A_U10R2A_U01, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07InzA2_U01, InzA2_U05, InzA2_U08C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_??_W01
Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować produktów biotechnologii stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz nie zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Student w stopniu ponad dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Bierze udział w dyskusji.
5,0Student bardzo dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz bardzo dobrze zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Aktywnie uczestniczy w dyskusji.
BT_2A_??_W02
Zna metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
2,0Nie zna metod oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,0Zna na poziomie dostatecznym metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,5Zna na poziomie ponad dostatecznym metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
4,0Zna dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
4,5Zna dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych wyników.
5,0Zna bardzo dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych wyników.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_??_U02
Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
2,0Student nie potrafi zastosować odpowiednich metody laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,5Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i prezentuje uzyskane wyniki.
4,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.Prezentuje i interpretuje uzyskane wyniki.
4,5Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski.
5,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach. Interpretuje uzyskane wyniki i potrafi ocenić wartość pokarmową analizowanych pasz.

Literatura podstawowa

  1. Jamroz D., Podkówka W., Chachułowa J., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, tom. 3., PWN, Warszawa, 2001
  2. Zwierzchowski L., Jaszczka K., Modliński J.A., Biotechnologia zwierząt, PWN, Warszawa, 1997
  3. Nalepszy M., Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2002
  4. Kotarbińska M., Grela E., Dodatki paszowe w żywieniu świń, IFiŻZ, Warszawa, 1995
  5. Smulikowska S., Dodatki w żywieniu drobiu, IFiŻZ PAN, Jabłonna, 1996
  6. Grela E., Dodatki w żywieniu bydła, PPH „VIT-RA”, 2001
  7. Tuszyńskiego T., Tarko T., Procesy fermentacyjne – przewodnik do ćwiczeń, Uniwersytet Rolniczy, Kraków, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.2
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.3
T-L-3Analiza chemiczna składników pokarmowych w drożdżach paszowych i oszacowanie ich wartości pokarmowej.4
T-L-4Analiza składu aminokwasowego i ocena wartości odżywczej białka drożdży.3
T-L-5Oznaczanie pH i kwasów organicznych w kiszonkach i ocena przebiegu procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonki na podstawie uzyskanych wyników analitycznych.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.1
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe - probiotyki, prebiotyki i enzymy (charakterystyka, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji.4
T-W-3Drożdże paszowe i glony w żywieniu zwierząt.2
T-W-4Biotechnologie otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierzą.2
T-W-5Biotechnologia w konserwacji pasz2
T-W-6Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych2
T-W-7Skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach.15
A-L-2Samodzielne studiowanie teorii i metodyczne przygotowanie do wykonywania analiz.10
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.15
40
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Samodzielne studiowanie i przygotowanie do zaliczenia wykładów.14
A-W-3Samodzielne studiowanie iprzygotowanie do zaliczenia wykładów.21
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_??_W01Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W10wykazuje pogłębioną i uporządkowaną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu
BT_2A_W13posiada poszerzoną ogólną wiedzę na temat wpływu czynników biotechnologicznych na zdrowie człowieka oraz funkcjonowanie i rozwój produkcji zwierzęcej i roślinnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologicznych w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (enzymów paszowych, probiotyków, prebiotyków, drożdży paszowych, glonów, pasz GMO). Studenci zapoznają się z aspektami technologicznymi i zdrowotnymi oraz regulacjami prawnymi stosowania tych pasz w Polsce i Unii Europejskiej. Zapoznają się z biologicznymi metodami utrwalania ( konserwacji) pasz dla zwierząt.
Treści programoweT-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe - probiotyki, prebiotyki i enzymy (charakterystyka, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji.
T-W-3Drożdże paszowe i glony w żywieniu zwierząt.
T-W-4Biotechnologie otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierzą.
T-W-5Biotechnologia w konserwacji pasz
T-W-6Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych
T-W-7Skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny w postaci prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować produktów biotechnologii stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz nie zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Student w stopniu ponad dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Bierze udział w dyskusji.
5,0Student bardzo dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz bardzo dobrze zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Aktywnie uczestniczy w dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_??_W02Zna metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W04zna szczegółowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz ochrony własności przemysłowej w biotechnologii
BT_2A_W10wykazuje pogłębioną i uporządkowaną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R2A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z metodami oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i i przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
Treści programoweT-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.
T-L-3Analiza chemiczna składników pokarmowych w drożdżach paszowych i oszacowanie ich wartości pokarmowej.
T-L-4Analiza składu aminokwasowego i ocena wartości odżywczej białka drożdży.
T-L-5Oznaczanie pH i kwasów organicznych w kiszonkach i ocena przebiegu procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonki na podstawie uzyskanych wyników analitycznych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna metod oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,0Zna na poziomie dostatecznym metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,5Zna na poziomie ponad dostatecznym metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
4,0Zna dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
4,5Zna dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych wyników.
5,0Zna bardzo dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych wyników.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_??_U02Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U05Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska.
BT_2A_U10Przestrzega podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium (GLP); potrafi określić zagrożenia w pracy biotechnologa, potrafi z zastowowaniem zasad BHP reagować w sytuacjach niebezpiecznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z metodami oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i i przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
Treści programoweT-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.
T-L-3Analiza chemiczna składników pokarmowych w drożdżach paszowych i oszacowanie ich wartości pokarmowej.
T-L-4Analiza składu aminokwasowego i ocena wartości odżywczej białka drożdży.
T-L-5Oznaczanie pH i kwasów organicznych w kiszonkach i ocena przebiegu procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonki na podstawie uzyskanych wyników analitycznych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zastosować odpowiednich metody laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,5Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i prezentuje uzyskane wyniki.
4,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.Prezentuje i interpretuje uzyskane wyniki.
4,5Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski.
5,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach. Interpretuje uzyskane wyniki i potrafi ocenić wartość pokarmową analizowanych pasz.