Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)

Sylabus przedmiotu Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności
Specjalność Bioinżynieria produkcji żywności
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magdalena Jędrzejczak-Silicka <mjedrzejczak@zut.edu.pl>, Iwona Szatkowska <Iwona.Szatkowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW3 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu genetyki, biologii molekularnej oraz inżynierii genetycznej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.1
T-A-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.1
T-A-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.1
T-A-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.2
T-A-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.2
7
wykłady
T-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.1
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.1
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).1
T-W-4Mutageneza chemiczna.1
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)2
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.1
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.7
A-A-2Opracowanie i przygotowanie prezentacji.12
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.11
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów.7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3objaśnienie lub wyjaśnienie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_W01
Student definiuje podstawową terminologię z zakresu mutagenezy. Opisuje wybrane techniki mutagenezy wykorzystywane do zmian właściwości organizów wykorzystywanych w produkcji żywności.
BT_2A_W01R2A_W01, R2A_W04C-1T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-W-3, T-A-4, T-W-4, T-A-5, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_U01
Student potrafi wybrać odpowiednią technikę mutagenezy do modyfikacji genetycznej konkretnego organizmu. Potrafi in silico stworzyć przykładowy projekt ukierunkowanej mutagenezy organizmu.
BT_2A_U06R2A_U01, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07InzA2_U02, InzA2_U06C-1T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-W-3, T-A-4, T-W-4, T-A-5, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_K01
Ma świadomość istnienia możliwości praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
BT_2A_K02R2A_K04, R2A_K05InzA2_K01C-1T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-W-3, T-A-4, T-W-4, T-A-5, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_W01
Student definiuje podstawową terminologię z zakresu mutagenezy. Opisuje wybrane techniki mutagenezy wykorzystywane do zmian właściwości organizów wykorzystywanych w produkcji żywności.
2,0
3,0Student zna podstawową terminologię z zakresu mutagenezy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_U01
Student potrafi wybrać odpowiednią technikę mutagenezy do modyfikacji genetycznej konkretnego organizmu. Potrafi in silico stworzyć przykładowy projekt ukierunkowanej mutagenezy organizmu.
2,0
3,0Student na podstawie posiadanej wiedzy teoretycznej potrafi zaproponować odpowiednią technikę w celu wywołania trwałych zmian (mutacji) w genomach organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_K01
Ma świadomość istnienia możliwości praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
2,0
3,0Student jest zdolny do organizacji badań dotyczących efektywnego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu genomów organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności, wykazuje zdolność współpracy z innymi osobami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Oxford Journals, Mutagenesis, Oxford University Press, Great Clarendon Street Oxford OX2 6DP UK
  2. Errol C. Friedberg, Graham C. Walker, Wolfram Siede, Richard D. Wood, Roger A. Schultz, Tom Ellenberger, DNA Repair and Mutagenesis, ASM Press, 2006, ISBN-13: 978-1555813192

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.1
T-A-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.1
T-A-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.1
T-A-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.2
T-A-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.1
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.1
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).1
T-W-4Mutageneza chemiczna.1
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)2
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.1
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.7
A-A-2Opracowanie i przygotowanie prezentacji.12
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.11
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów.7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-D_W01Student definiuje podstawową terminologię z zakresu mutagenezy. Opisuje wybrane techniki mutagenezy wykorzystywane do zmian właściwości organizów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W01ma poszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku biotechnologia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.
T-A-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.
T-A-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.
T-A-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).
T-A-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.
T-W-4Mutageneza chemiczna.
T-A-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3objaśnienie lub wyjaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawową terminologię z zakresu mutagenezy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-D_U01Student potrafi wybrać odpowiednią technikę mutagenezy do modyfikacji genetycznej konkretnego organizmu. Potrafi in silico stworzyć przykładowy projekt ukierunkowanej mutagenezy organizmu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U06Potrafi wykorzystać techniki molekularne stosowane w taksonomii roślin, zwierząt i ludzi; rozumie budowę i funkcje genomu oraz transkryptomu organizmów eukariotycznych i prokariotycznych; zna procesy dziedziczenia i rozwoju organizmu; wykorzystuje metody molekularne w biotechnologii stosowanej; rozumie molekularne podstawy ewolucji; zna czynniki wpływające na zmienność organizmu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.
T-A-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.
T-A-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.
T-A-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).
T-A-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.
T-W-4Mutageneza chemiczna.
T-A-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-3objaśnienie lub wyjaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student na podstawie posiadanej wiedzy teoretycznej potrafi zaproponować odpowiednią technikę w celu wywołania trwałych zmian (mutacji) w genomach organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-D_K01Ma świadomość istnienia możliwości praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K02wykazuje zrozumienie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych obszarach działalności człowieka; interpretuje i opisuje te procesy wykorzystując podejście naukowe
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.
T-A-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.
T-A-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.
T-A-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).
T-A-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.
T-W-4Mutageneza chemiczna.
T-A-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3objaśnienie lub wyjaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest zdolny do organizacji badań dotyczących efektywnego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu genomów organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności, wykazuje zdolność współpracy z innymi osobami.
3,5
4,0
4,5
5,0